Energiaválság: hárító javaslatcsomagot mutatott be Brüsszel

Utalványokkal és segélyekkel oldatná meg a tagállamokkal a felelőtlen gázbeszerzés következményeit a testület. A Gazprom szállítana, ha kérnék.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 13. 18:32
null
Zsana, 2012. február 14. Szakember ellenőrzi a gázhűtőtér egyik műszerét az E.ON Földgáz Storage Zrt. zsanai telepén. A magyar földgázmezők, a kereskedelmi tárolók és a stratégiai tároló kereskedelmi része zavartalanul táplálja be a földgázt a nagynyomású szállítórendszerbe. A Földgáz Storage Zrt. négy (Zsana, Pusztaederics, Hajdúszoboszló, Kardoskút) föld alatti gáztárolójában a nyáron betárolt gázmennyiség fele még mindig rendelkezésre áll, ez 30,5 százalékos telítettséget jelent. Az E.ON Földgáz Storage jelenleg napi 30 millió köbméter gázt, az ország gázellátásához szükséges mennyiség közel 40 százalékát táplálja a belföldi nagynyomású gázvezetékrendszerbe. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság intézkedéscsomagot mutatott be szerdán a megemelkedett energiaárak okozta rendkívüli helyzet rövid és középtávú tagállami kezelésére.

Utalványok tagállami finanszírozással

Kadri Simson energiapolitikáért felelős uniós biztos a javaslat bemutatásakor elmondta, a jelenlegi, a téli időszak végéig biztosan magas szinten maradó energiaárak azonnali intézkedéseket követelnek, amelyek erősíteni fogják a gazdaságok jövőbeni ársokkokkal szembeni ellenállóképességét. A bemutatott szöveg szerint

az uniós bizottság rövid távon sürgősségi jövedelemtámogatás biztosítását javasolja a rászoruló fogyasztóknak, például utalványok révén.

A tagállamoknak emellett lehetővé kellene tenniük a számlafizetések ideiglenes halasztását, illetve biztosítaniuk kellene a hálózatról való leválasztás – vagyis a szolgáltatás lekapcsolásának – elkerülését. Ideiglenes és célzott adócsökkentést kellene biztosítaniuk a kiszolgáltatott háztartásoknak, a vállalatok pedig állami támogatást és célzott adócsökkentést kaphatnának.

Középtávon, a szén-dioxid-mentes és rugalmas energiarendszer kialakítása érdekében az uniós bizottság a megújuló energiaforrásokba és az energiahatékonyság növelésébe való befektetések felgyorsítását, valamint az energiatároló-kapacitás fejlesztését javasolta, különösen a megújuló energiaforrások esetében. A brüsszeli testület továbbá fontosnak nevezte az ellátásbiztonság szabályozásának felülvizsgálatát az európai gáztárolókapacitás jobb kihasználása és működése érdekében, valamint közölték, hogy áttekintik a gázkészletek közös beszerzésének lehetséges előnyeit.

Az uniós bizottság emellett határokon átnyúló, regionális csoportok létrehozását is javasolja a gázellátás kockázatainak elemzésére, és a tagállamok megelőző és vészhelyzeti cselekvési tervei kidolgozásának támogatására.

A testület szerint a fogyasztóknak lehetővé kell tenni, hogy az energiaszolgáltatók között szabadon választhassanak, adott esetben pedig szolgáltatót válthassanak.

Beigazolódott a tárolókapacitások fontossága

Az uniós biztos a sajtótájékoztatóján kiemelte, a tiszta energiára való áttérést fel kell gyorsítani, ez jelenti a legjobb biztosítékot a jövőbeni áremelkedések ellen. – A megújuló energiaforrásokba és az energiahatékonyságba történő beruházások nemcsak csökkentik az importált fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget, hanem megfizethetőbb nagykereskedelmi energiaárakat is biztosítanak, amelyek jobban ellenállnak a globális ellátási korlátoknak – fogalmazott Kadri Simson. Hozzátette: az energiaellátás hiánya felhívta a figyelmet a tárolás fontosságára is az EU gázpiacának stabilitása szempontjából. Az unió jelenleg az éves gázfelhasználás több mint húsz százalékát képes tárolókban elhelyezni. A tagállami tárolókapacitás azonban eltérő, némely országnak egyáltalán nincs gáztárolója.

Kadri Simson szerint a javasolt intézkedések segítenek időben reagálni a jelenlegi, kivételes, globális helyzet következményeként jelentkező energiaárak emelkedésére. Hozzájárulnak egy megfizethető, igazságos és fenntartható energiaátmenethez Európában, valamint a nagyobb energiafüggőség megszüntetéséhez. A bizottsági javaslatban szereplő intézkedéseket tavasszal, amikor az energiaellátás várhatóan stabilizálódik, illetve csökken az energiaigény, módosítani kell.

Ez hárítás, nem megoldás

A javaslattal kapcsolatban Gyürk András és Schaller-Baross Ernő fideszes európai parlamenti képviselők az MTI-hez eljuttatott közleményükben arra hívták figyelmet, hogy

Brüsszel továbbra sem vállalja a felelősséget „kudarcos energiapolitikájáért", a válsághelyzet megoldását teljes mértékben a nemzeti kormányoktól várja.

A magyar baloldal pedig – tették hozzá –, ha lehetősége lenne rá, többszörösére emelné a rezsiárakat, mint ahogy azt 2004 és 2008 között a Gyurcsány Ferenc által irányított kormányok tették. A képviselők kijelentették:

a baloldal javaslatai és Brüsszel magatartása egyaránt elfogadhatatlan. A magyar kormány által nyolc éve következetesen folytatott rezsicsökkentési politika a legjobb eszköz a fogyasztók megvédésére és a hatékony klímavédelemhez. A magyar emberek csak a Fidesz–KDNP-re számíthatnak az alacsony energiaárakért folytatott küzdelemben a fokozódó piaci és baloldali nyomás közepette.

A Gazprom küldené a gázt, ha kérnék

Rekordmennyiségű gázt exportálhat Oroszország idén a világpiacra, és erre vonatkozó kérés esetén Európába is kész többet szállítani – jelentette ki Vlagyimir Putyin szerdán Moszkvában az Oroszországi energiahét nevű rendezvényen. Az elnök szerint a szállítások növelése az Északi Áramlat 2 gázvezetéken keresztül csökkenthetné a feszültséget az európai gázpiacon, de ezt adminisztratív akadályok gátolják. Hozzátette, hogy ebben az ügyben a német szabályozó hivatott dönteni. Putyin visszautasította azt az állítást, hogy Oroszország politikai megfontolásból fogja vissza európai gázexportját. Álláspontja szerint a gázszállításokat növelni csakis a szerződések függvényében lehet, és az orosz fél sohasem utasította vissza az igények teljesítését.

Vlagyimir Putyin jelezte továbbá, hogy

a Gazprom az ukrán csővezetéken is tíz százalékkal a hosszú távú szerződéseket meghaladó mértékben növelte a szállítást 2021-ben, annak ellenére, hogy a létesítmény szerinte 80-85 százalékban elamortizálódott.

Nem zárta ki a vezeték túlterhelődésének lehetőségét. Bírálta Európát, hogy tőzsdei alapon akarja megoldani saját gázellátását, és hangot adott véleményének, amely szerint az európai gázárrobbanást a villamosenergia-hiány okozta, nem pedig fordítva. Visszautasította, hogy ezért Moszkvát tegyék felelőssé. – Az európai gázpiac nem néz ki stabilnak és kiszámíthatónak – mondta.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyancsak szerdán azt mondta, hogy Oroszország abban az esetben lesz kész növelni az ukrajnai gáztranzit mennyiségét, ha az EU leszerződik a beszerzés növelésére, Kijev pedig közli a tranzit konkrét feltételeit.

Borítókép: A zsanai földgáztároló. Fotó: MTI/Rosta Tibor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.