időjárás 20°C Benedek 2023. március 21.
logo

Ilyen egy megszorítás? 1200 milliárd forintnyi pluszpénz a februári mérleg

Jakubász Tamás (MWH)
2022.02.14. 06:25 2022.02.14. 09:17
Ilyen egy megszorítás? 1200 milliárd forintnyi pluszpénz a februári mérleg

A tervek szerint ma fejezi be az adó-visszatérítés kiutalását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a családokhoz nagyjából 600 milliárd forint érkezik ilyen címen. A juttatás tömeges kifizetése miatt pénteken akadoztak az internetbank-szolgáltatások. Az államkincstár eközben a nyugdíjasoknak 13. havi ellátásként összesen 370 milliárd forintot juttat el ebben a hónapban, fegyverpénz címén pedig együttesen nagyjából 200 milliárd forint érkezett meg a rendvédelem hivatásos állományú tagjaihoz.

Fontos megjegyzést adott közre a múlt hét végén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adó-visszatérítés ügyében.

Tájékoztatjuk azokat az szja-visszatérítésre jogosult ügyfeleinket, akiknek az összeget a bankszámlájukra juttatta el a NAV, hogy az utalás közleményében található tízjegyű azonosító szám nem az ügyfél adóazonosító jele, hanem a kiutaláshoz kapcsolódó ügyazonosító

– közölte a hatóság, megjegyezve azt is, hogy ha valaki csak emiatt keresné a NAV ügyfélszolgálatait, erre ne pazaroljon időt.

Sokan szántak időt ellenben arra, hogy tájékozódjanak bankszámlájuk egyenlegéről. Az adó-visszatérítések postai kézbesítése már korábban lezajlott, csütörtökön kezdődött meg a banki kifizetés. A hét utolsó két napján emiatt dömpingszerűen érkeztek az átutalások. Máshogy nem is lehetett, az adóhivatalnak ugyanis hatszázmilliárd forintot kellett eljuttatnia több százezer magánszemélyhez.

Ennek következtében pénteken több bank kapcsán is az az információ látott napvilágot, hogy akadozik a pénzintézet internetes felülete, mégpedig amiatt, mert az ügyfelek megrohanták a webbankot. Volt olyan pénzügyi szolgáltató, amelynek az internetes bankjába csak többszöri próbálkozás után lehetett belépni, de olyan is akadt, ahol később kellett próbálkozni.

Hozzá kell tenni, hogy pénteken nemcsak az adó-visszatérítés összegei indultak útnak, de célba értek a 13. havi nyugdíjak is. Ezt a külön juttatást 2009-ben a Gyurcsány–Bajnai-kormány az akkori krízisre – állítólagos válságkezelésre – hivatkozva törölte el, az Orbán-kabinet pedig 2020-ban, már a koronavírus-járvány idején határozott a visszaállításáról. Ebben a hónapban ilyen címen két és fél millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy jut a havi nyugdíjával megegyező nagyságú összeghez. Az érintettekhez együttesen 370 milliárd forint pluszpénzt juttat el a kincstár. Ennek meghatározó része pénteken érkezett meg a jogosultakhoz, a nyugdíjasok nagyjából fele ugyanis bankszámlára kapja a havi járandóságát.

Szintén a múlt hétre esett a rendvédelem hivatásos állományú tagjainak járó fegyverpénz. A címzettek hathavi járandóságukat kapták meg egyben, a közkasszának emiatt nagyjából 200 milliárd forintos kiadással kellett számolnia.

A három külön juttatással összesen hozzávetőleg 1200 milliárd forint került több millió emberhez.

Borítókép: húszezresek (Fotó: MTI/Faludi Imre)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.