Ilyen egy megszorítás? 1200 milliárd forintnyi pluszpénz a februári mérleg

A tervek szerint ma fejezi be az adó-visszatérítés kiutalását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a családokhoz nagyjából 600 milliárd forint érkezik ilyen címen. A juttatás tömeges kifizetése miatt pénteken akadoztak az internetbank-szolgáltatások. Az államkincstár eközben a nyugdíjasoknak 13. havi ellátásként összesen 370 milliárd forintot juttat el ebben a hónapban, fegyverpénz címén pedig együttesen nagyjából 200 milliárd forint érkezett meg a rendvédelem hivatásos állományú tagjaihoz.

Jakubász Tamás (MWH)
2022. 02. 14. 6:25
null
Budapest, 2016. szeptember 10. Az újfajta húszezer forintos bankjegyek részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetõeszközét, a forintot, 70 évvel ezelõtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengõt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos megjegyzést adott közre a múlt hét végén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adó-visszatérítés ügyében.

Tájékoztatjuk azokat az szja-visszatérítésre jogosult ügyfeleinket, akiknek az összeget a bankszámlájukra juttatta el a NAV, hogy az utalás közleményében található tízjegyű azonosító szám nem az ügyfél adóazonosító jele, hanem a kiutaláshoz kapcsolódó ügyazonosító

– közölte a hatóság, megjegyezve azt is, hogy ha valaki csak emiatt keresné a NAV ügyfélszolgálatait, erre ne pazaroljon időt.

Sokan szántak időt ellenben arra, hogy tájékozódjanak bankszámlájuk egyenlegéről. Az adó-visszatérítések postai kézbesítése már korábban lezajlott, csütörtökön kezdődött meg a banki kifizetés. A hét utolsó két napján emiatt dömpingszerűen érkeztek az átutalások. Máshogy nem is lehetett, az adóhivatalnak ugyanis hatszázmilliárd forintot kellett eljuttatnia több százezer magánszemélyhez.

Ennek következtében pénteken több bank kapcsán is az az információ látott napvilágot, hogy akadozik a pénzintézet internetes felülete, mégpedig amiatt, mert az ügyfelek megrohanták a webbankot. Volt olyan pénzügyi szolgáltató, amelynek az internetes bankjába csak többszöri próbálkozás után lehetett belépni, de olyan is akadt, ahol később kellett próbálkozni.

Hozzá kell tenni, hogy pénteken nemcsak az adó-visszatérítés összegei indultak útnak, de célba értek a 13. havi nyugdíjak is. Ezt a külön juttatást 2009-ben a Gyurcsány–Bajnai-kormány az akkori krízisre – állítólagos válságkezelésre – hivatkozva törölte el, az Orbán-kabinet pedig 2020-ban, már a koronavírus-járvány idején határozott a visszaállításáról. Ebben a hónapban ilyen címen két és fél millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy jut a havi nyugdíjával megegyező nagyságú összeghez. Az érintettekhez együttesen 370 milliárd forint pluszpénzt juttat el a kincstár. Ennek meghatározó része pénteken érkezett meg a jogosultakhoz, a nyugdíjasok nagyjából fele ugyanis bankszámlára kapja a havi járandóságát.

Szintén a múlt hétre esett a rendvédelem hivatásos állományú tagjainak járó fegyverpénz. A címzettek hathavi járandóságukat kapták meg egyben, a közkasszának emiatt nagyjából 200 milliárd forintos kiadással kellett számolnia.

A három külön juttatással összesen hozzávetőleg 1200 milliárd forint került több millió emberhez.

Borítókép: húszezresek (Fotó: MTI/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.