időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Lényegesen emelkedtek az albérletárak

Magyar Nemzet
2022.02.23. 14:58 2022.02.23. 15:01
Lényegesen emelkedtek az albérletárak

Tavaly decemberhez képest jelentősen növekedtek a lakbérek januárban, a fővárosban 2,4 százalékkal, országosan 1,9 százalékkal nőttek az árak – olvasható az Ingatlan.com legfrissebb elemzésében.

Éves összevetésben ez 15,1 és 15,7 százalékos drágulást jelent. A KSH-Ingatlan.com lakbérindex alapján Budapesten 150 ezer forint volt az átlagos bérleti díj januárban, ez megegyezik az egy hónappal korábbival.

Az ingatlanhirdetési portál friss adatai szerint

a legdrágább városrésznek az V. kerület számít, ahol a januári 245 ezerről 250 ezer forintra emelkedett az átlagos lakbér. A legolcsóbban a X. kerületben lehet lakást bérelni, itt többnyire 120 ezer forintot kérnek a tulajdonosok.

A fővároson kívül néhány vidéki nagyvárosban figyelhető meg az lakbérek jelentősebb emelkedése, így például Debrecenben, Székesfehérváron és Tatabányán 130 ezer forint az átlagos bérleti díj. A legolcsóbbnak Békéscsaba számít, itt 70 ezer forintot kérnek a bérlőktől. Csökkenés egyetlen településen volt megfigyelhető: Nyíregyházán 90 ezerre mérséklődött a lakbér, a városban egy évvel ezelőtt még 95 ezret kellett fizetniük a bérlőknek.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője szerint a két számjegyű növekedés a kereslet mellett annak köszönhető, hogy 2021 januárjában mélyponton voltak az albérletárak, azóta viszont folyamatos a drágulás. 

A 2015-ös átlagokhoz képest 46,3 százalékkal voltak magasabban a bérleti díjak, amire eddig nem volt példa. A rekord egyértelműen a fővároson kívüli egyetemvárosok drágulásának köszönhető, mivel a budapesti albérletárak még elmaradnak a Covid-járvány előtti szinttől

– tette hozzá az Ingatlan.com szakértője.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.