Lényegesen emelkedtek az albérletárak

Tavaly decemberhez képest jelentősen növekedtek a lakbérek januárban, a fővárosban 2,4 százalékkal, országosan 1,9 százalékkal nőttek az árak – olvasható az Ingatlan.com legfrissebb elemzésében.

Magyar Nemzet
2022. 02. 23. 14:58
null
Eladó Kiadó Lakások Airbnb. 20200708 Budapest Foto Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éves összevetésben ez 15,1 és 15,7 százalékos drágulást jelent. A KSH-Ingatlan.com lakbérindex alapján Budapesten 150 ezer forint volt az átlagos bérleti díj januárban, ez megegyezik az egy hónappal korábbival.

Az ingatlanhirdetési portál friss adatai szerint

a legdrágább városrésznek az V. kerület számít, ahol a januári 245 ezerről 250 ezer forintra emelkedett az átlagos lakbér. A legolcsóbban a X. kerületben lehet lakást bérelni, itt többnyire 120 ezer forintot kérnek a tulajdonosok.

A fővároson kívül néhány vidéki nagyvárosban figyelhető meg az lakbérek jelentősebb emelkedése, így például Debrecenben, Székesfehérváron és Tatabányán 130 ezer forint az átlagos bérleti díj. A legolcsóbbnak Békéscsaba számít, itt 70 ezer forintot kérnek a bérlőktől. Csökkenés egyetlen településen volt megfigyelhető: Nyíregyházán 90 ezerre mérséklődött a lakbér, a városban egy évvel ezelőtt még 95 ezret kellett fizetniük a bérlőknek.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője szerint a két számjegyű növekedés a kereslet mellett annak köszönhető, hogy 2021 januárjában mélyponton voltak az albérletárak, azóta viszont folyamatos a drágulás. 

A 2015-ös átlagokhoz képest 46,3 százalékkal voltak magasabban a bérleti díjak, amire eddig nem volt példa. A rekord egyértelműen a fővároson kívüli egyetemvárosok drágulásának köszönhető, mivel a budapesti albérletárak még elmaradnak a Covid-járvány előtti szinttől

– tette hozzá az Ingatlan.com szakértője.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.