Még mindig olcsóbbak a kiadó lakások, mint a járvány előtt

Noha a legtöbben az őszi szemeszter kezdésével a diákok, az utazási korlátok feloldásával pedig a külföldiek érkezésétől fellendülést vártak a lakásbérleti piacon, ez elmaradt. A bérleti díjak jellemzően még mindig elmaradnak a járvány előtti csúcsoktól.

2021. 11. 01. 7:05
null
2020.08.03. Győr Albérlet keresés a tanév megkezdése előtt. képen: Takács Adél Panoráma ingatlaniroda, Vani, Eszti, Kira Fotó: Csapó Balázs Kisalföld CSB Fotó: CSAPO BALÁZS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a jelek szerint a lakáspiac magához tért, a Duna House (DH) elemzése alapján a lakásbérlési adatok nem ezt mutatják. – A múlt évhez képest két-három százalékos áremelkedést tapasztaltunk Budapest belvárosában, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy 2019-ről 2020-ra nagyságrendileg 30–50 százalékos volt a visszaesés – jegyezte meg Kétszery Zsuzsanna, a DH Home Management üzletágának vezetője.

A hosszú távra kiadott ingatlanok esetében volt kisebb mértékű ez a csökkenés. Ebből a szempontból a pandémia nagy vesztesei az Airbnb-lakások tulajdonosai, akik elvesztették bevételi forrásukat, ezért inkább eladták befektetésüket, vagy tartós kiadásra váltottak át

– mutatott rá.

Budapest belső kerületében a járvány előtti években a két legfontosabb csoportot a külföldi turisták és a diákok jelentették. Ők együttesen a bérlők körülbelül 80 százalékát adták, azonban a koronavírus okozta változások miatt szinte teljesen eltűntek a bérlők közül. Az albérletpiac újbóli fellendülését az idei egyetemi ponthatárok kihirdetésétől várta sok bérbeadó, hiszen a 2021-es őszi szemeszterre jellemzően a jelenléti oktatásra rendezkedtek be az intézmények. S bár idén csaknem 76 ezren jutottak be az egyetemekre és a főiskolákra,

az albérletekért folytatott roham elmaradt.

A DH szerint ennek oka az lehet, hogy a bizonytalan egészségügyi helyzetet mérlegelve a diákok szívesebben maradtak otthon és vállalták a napi ingázást, esetleg inkább kollégiumba jelentkeztek vagy többen költöztek össze egy lakásba. Eközben a külföldiek szállingózva, de kezdenek visszatérni a piacra, roham viszont részükről sem várható.

Az is egyértelműen látszik, hogy átalakult a bérbeadók és a bérlők közötti viszony. Tavaly a pandémia okozta bizonytalan helyzetre tekintettel a lakástulajdonosok hajlandók voltak kompromisszumot kötni rugalmas felmondási idővel vagy a kaució visszafizetésével kapcsolatban, ha a bérlő nem tudná tovább fizetni a bérleti díjat.

Mára viszont a „türelmi időnek” vége, a járványügyi helyzet többé nem számít vis maiornak, és így a bérbeadók sem változtatnak a szerződési feltételeken.

Kétszery Zsuzsanna szerint nagyobb mozgás sem várható az árakban, hanem a jelenlegi helyzet stabilizálódhat a következő időszakban.

A KSH–Ingatlan.com lakbérindex szerint szeptemberben átlagosan hat százalékkal többért lehetett kiadó lakást bérelni, mint egy évvel korábban. Pest megyében ment végbe a legjelentősebb drágulás, ahol átlagosan 9,5 százalékkal kérnek többet egy hónapra az ingatlantulajdonosok. Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

az albérletárak az áremelkedés ellenére még elmaradnak a korábbi, a koronavírus-járvány előtti csúcsoktól. Budapesten például szeptemberben több mint öt százalékkal voltak alacsonyabbak a bérleti díjak, mint 2019 szeptemberében.

Az Ingatlan.com friss adatai szerint a fővárosban az átlagos havi bérleti díj 150 ezer forint. A legdrágább városrésznek számító V. kerület áttörte a 200 ezer forintos (átlag)szintet, a legolcsóbb pedig a XVI. kerület 125 ezer forinttal. A megyeszékhelyeken 110 ezer forint az átlagos bérleti díj, ám az egyes nagyvárosok között tetemes különbségek vannak. Veszprém a legdrágább, ahol havi 130 ezer forintot kell fizetniük a bérlőknek, Székesfehérvárott 125 ezer forint, Debrecenben pedig 120 ezer forint az átlagos bérleti díj.

Borítókép: Győri diákok lakásnézőben. Fotó: Kisalföld/Csapó Balázs

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.