időjárás 13°C Petra 2022. október 2.
logo

Bevált a baloldal által nem támogatott élelmiszerárstop

Magyar Nemzet
2022.03.31. 09:01 2022.03.31. 11:49
Bevált a baloldal által nem támogatott élelmiszerárstop

Működik az élelmiszerárstop, amelynek betartását már több mint másfélezer üzletben ellenőrizte a fogyasztóvédelem. A mulasztók száma változatlanul alacsony, 128 bolt kivételével 

a kereskedők döntő többsége fegyelmezetten és teljes körűen alkalmazza a február eleje óta érvényes árstop-rendelkezéseket 

– közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. 

Kiemelték: az élelmiszerárstop közel két hónapja védi a magyar embereket az energiaárak és a háború okozta áremelkedéstől. 

– Az elmúlt héten először szabott ki egymillió forintnál nagyobb bírságokat a hatóság – jelezte a szaktárca, amely felidézte, hogy az egész Európában jelentősen növekvő energiaárak és infláció miatt  az élelmiszerárak drágulása az év elején Magyarországra is begyűrűzött, és a háború további inflációt és áremelkedést okoz.  

A kormány több intézkedéssel védi a magyarokat: az élelmiszerárstop mellett benzinárstopot, kamatstopot vezetett be, és fenntartja  a rezsicsökkentést. A baloldal viszont egyik intézkedést sem támogatja.

Az élelmiszerárstop lényege az, hogy a kormány a tavaly október közepi szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej legmagasabb árát. 

Ez a beavatkozás havonta több ezer forintos megtakarítást jelent a családoknak, miközben a további lépésekkel együtt a kormány összesen mintegy 3 százalékponttal fogta vissza az infláció mértékét.

Fotó: Balogh Zoltán

– Az elmúlt napokban születtek meg az eddigi legsúlyosabb szankciókat tartalmazó bírsághatározatok. Két üzletlánc egy-egy vidéki egysége négy-hat termékből sem tartotta készleten a rendelkezések szerinti mennyiséget. Az eddig példátlan hiányosságok miatt előbbit 1,2, utóbbit 1,8 millió forintos büntetés megfizetésére kötelezte a hatóság – ismertette Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a hatósági ellenőrzések kapcsán.

Hozzátette, hogy a felkeresett kereskedők több mint 90 százalékánál semmiféle gond nem volt az árstop betartásával, 

a vásárlók kisszámú kivételtől eltekintve mindenütt a megfelelő mennyiségben és olcsóbban juthatnak hozzá az intézkedésben érintett élelmiszerekhez.

Az eddigi ellenőrzések során a kormányhivatalok szakemberei február eleje óta 1558 üzletben végeztek helyszíni ellenőrzést, 128 esetben tártak fel mulasztásokat. 110 bolt alkalmazott a hatóságinál magasabb árat, leggyakrabban az étolajat kínálták az előírtnál drágábban. A hatóság eddig 90 esetben szabott ki összesen több mint 16,5 millió forint bírságot. Több mint ötvenszer – kisebb szabálysértések miatt – a legalacsonyabb, 50 ezer forintos tételt kellett megfizetniük a kereskedőknek. 

 

Borítókép: megvédi a családok pénztárcáját az árstop (Fotó: Bach Máté)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.