Bővült az építőipar termelése az év elején

Januárban az új szerződések volumene 11,7 százalékkal bővült: a magasépítési munkákra kötött szerződések csaknem a tavalyi másfélszeresére emelkedtek.

Magyar Nemzet
2022. 03. 16. 10:05
null
Építkezés, építőipar, lakás, ingatlan, munkaerő, gazdaság, Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januárban az építőipar termelése 3,3 százalékkal a tavaly januári eredményhez képest, a decemberi termelési adatokhoz mérten viszont 6,3 százalékkal volt kisebb az év eleji adat – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai közléséből. A januári növekedési ütem tavaly április óta a legszerényebbnek bizonyul, amikor 5,2 százalékkal visszaesett a termelés éves összevetésben.
Felidézik: 

tavaly év végén 29 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye, míg az egész éves termelés 13,3 százalékos növekedést mutatott 2020-hoz képest. 

Januárban kevesebb épület épült (0,4 százalékos csökkenés), míg több egyéb építmény készült el (12,9 százalékos növekedés). A termelés az előbbi alágazatban 0,7 százalékkal volt kisebb, az utóbbi területen 10,4 százalékkal nőtt. 

Emelkedett az év első hónapjában az új szerződések volumene 11,7 százalékkal, 

amelyen belül a magasépítési munkákra kötött szerződéseké 49,7 százalékkal bővült, a mélyépítésre vonatkozók mennyisége viszont 39,8 százalékkal kisebb volt a tavaly januárinál. 

Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 6,3 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. 

 

Borítókép: Idén nőtt a megkötött építőipari szerződések száma (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.