Kifizetési korlát a Sberbanknál

A jegybanki korlátozás azokat a limitet meghaladó összegeket is érinti, amelyeknél a bank már befogadta a kifizetési megbízást.

Magyar Nemzet
2022. 03. 01. 9:47
MNB, Magyar Nemzeti Bank, forint Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hitelintézet biztonságos működésének fenntartása érdekében március 2-től harminc napra ügyfelenként hétmillió forintban maximálta a magyarországi Sberbank Zrt.-től felvehető forint és ennek megfelelő összegű deviza betétek, illetve egyéb források összegét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – közölte a jegybank a távirati irodával.

Emlékeztetnek, hogy február 28-tól a jegybank felügyeleti biztost is kiküldött a hitelintézethez, egyúttal kiemelik, hogy a kialakult helyzet nincs hatással a magyarországi pénzügyi intézményrendszer egyéb tagjaira.

A hétmilliós összeghatáron belül igény esetén nemcsak a lakossági, de az egyéb ügyfelek is hozzájuthatnak követeléseikhez. 

A jegybanki korlátozás ugyanakkor azokat a limitet meghaladó összegeket is érinti, amelyeknél a bank már befogadta a kifizetési megbízást, ám még nem teljesítette. 

Emellett az is fontos tudnivaló, hogy az intézkedés a bankon belül más ügyfél számlájára történő átvezetésre is vonatkozik, illetve arra az esetre is, ha az ügyfél saját vagy más ügyfél részére befektetési szolgáltatási ügyfélszámlára kívánna pénzt átvezetni.

Közbelépett a jegybank az ügyfelek érdekében Fotó: Kurucz Árpád

A jegybank jelezte azt is, hogy az intézkedésre annak érdekében került sor, hogy a magyarországi Sberbank – az orosz–ukrán válság nyomán az anyabanktól, illetve annak tulajdonosától, az orosz Sberbanktól érkező negatív hatások ellenére – az elkövetkező időszakban is meg tudjon felelni a likviditásra és tőkehelyzetre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek. 

Az MNB a hazai leánybank kérésére 2022. február 28-tól március 1-jéig két bankszünnapot rendelt el. 

Ez idő alatt 

az ügyfelek a bankkártyájukkal tudnak tranzakciókat végezni, illetve számlájuk is tud beérkező tételeket fogadni, a mindennapi élethelyzethez szükséges források rendelkezésükre állnak. 

Számlaműveleteket azonban kedd éjfélig még nem tudnak kezdeményezni – hangsúlyozta a központi bankfelügyelet, hozzátéve, hogy a honlapján folyamatos tájékoztatást nyújt az érdekelt feleknek a további tudnivalókról.

 

(Borítókép: Korlátozást vezetett be az MNB Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.