időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Árstop: továbbra is ellenőriz a fogyasztóvédelem

Magyar Nemzet
2022.04.29. 09:01 2022.04.29. 09:06
Árstop: továbbra is ellenőriz a fogyasztóvédelem

Az élelmiszerárstop meghosszabbításával országszerte tovább tartanak a helyszíni fogyasztóvédelmi ellenőrzések az üzletekben  – közölte pénteken az Innovációs és Technológiai Minisztérium. 

Felidézik: 

a kormány a továbbiakban is védi a magyar családokat a nemzetközi folyamatok és a háború okozta áremelkedések következményeitől, ennek érdekében a napokban meghosszabbították az árstopintézkedést július elsejéig.

Az árstop értelmében korábban a tavaly október közepi szinten rögzítették a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT-tehéntej legmagasabb árát. 

A kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szakemberei február óta mintegy kétezer kiskereskedőnél vizsgálták az árakra, készletre és tájékoztatásra vonatkozó kötelezettségek teljesülését. 

Az ellenőrzések során 203 esetben tártak fel mulasztásokat. Ebből 137 üzlet alkalmazott a hatóságinál magasabb árat, amelynek során jellemző, hogy 

az esetek több mint felében az étolajat kínálták az előírtnál drágábban. 

A hatóság mostanáig 167 mulasztóra szabott ki összesen több mint 32 millió forint bírságot – emlékeztetett a szakminisztérium, jelezve, hogy a legnagyobb tételt, 1,8 millió forintot kétszer rótták ki nemzetközi áruházláncok Fejér megyei egységeire. 

A legsúlyosabb szankcióval sújtott üzletek egyik érintett termékből sem tartották készleten a rendelkezések szerinti mennyiséget.

– Az ellenőrzési tapasztalatok összességében kedvezőek, a felkeresett kereskedők túlnyomó többsége számára nem jelent gondot az árstop betartása – állapította meg Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár. 

Mint kiemelte, a vizsgálatokat a következő hónapokban is folytatja a fogyasztóvédelem annak érdekében, hogy a vásárlók valóban olcsóbban juthassanak hozzá a korlátozott árú élelmiszerekhez.

 

Borítókép: Eddig kétezer üzletben jártak az ellenőrök (Fotó: Bach Máté)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.