Árstop: továbbra is ellenőriz a fogyasztóvédelem

A vizsgálatokat a következő hónapokban is folytatják, hogy a vásárlók valóban olcsóbban juthassanak hozzá a korlátozott árú élelmiszerekhez.

Magyar Nemzet
2022. 04. 29. 9:01
null
Ár Stop Élelmiszer termékek Illusztráció 20220201 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élelmiszerárstop meghosszabbításával országszerte tovább tartanak a helyszíni fogyasztóvédelmi ellenőrzések az üzletekben  – közölte pénteken az Innovációs és Technológiai Minisztérium. 

Felidézik: 

a kormány a továbbiakban is védi a magyar családokat a nemzetközi folyamatok és a háború okozta áremelkedések következményeitől, ennek érdekében a napokban meghosszabbították az árstopintézkedést július elsejéig.

Az árstop értelmében korábban a tavaly október közepi szinten rögzítették a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT-tehéntej legmagasabb árát. 

A kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szakemberei február óta mintegy kétezer kiskereskedőnél vizsgálták az árakra, készletre és tájékoztatásra vonatkozó kötelezettségek teljesülését. 

Az ellenőrzések során 203 esetben tártak fel mulasztásokat. Ebből 137 üzlet alkalmazott a hatóságinál magasabb árat, amelynek során jellemző, hogy 

az esetek több mint felében az étolajat kínálták az előírtnál drágábban. 

A hatóság mostanáig 167 mulasztóra szabott ki összesen több mint 32 millió forint bírságot – emlékeztetett a szakminisztérium, jelezve, hogy a legnagyobb tételt, 1,8 millió forintot kétszer rótták ki nemzetközi áruházláncok Fejér megyei egységeire. 

A legsúlyosabb szankcióval sújtott üzletek egyik érintett termékből sem tartották készleten a rendelkezések szerinti mennyiséget.

– Az ellenőrzési tapasztalatok összességében kedvezőek, a felkeresett kereskedők túlnyomó többsége számára nem jelent gondot az árstop betartása – állapította meg Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár. 

Mint kiemelte, a vizsgálatokat a következő hónapokban is folytatja a fogyasztóvédelem annak érdekében, hogy a vásárlók valóban olcsóbban juthassanak hozzá a korlátozott árú élelmiszerekhez.

 

Borítókép: Eddig kétezer üzletben jártak az ellenőrök (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.