Örülnek a huszonöt év alattiak az adómentességnek

Nem éltek vissza a cégek a fiatalok személyi jövedelemadó elengedésével, ugyanakkor a bérfeszültséget sem kezelték.

Nagy Kristóf
2022. 04. 25. 16:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érzékelhető jövedelememelkedést hozott a 25 év alatti fiataloknak, hogy bérüket nem terheli bizonyos összeghatárig a személyi jövedelemadófizetési-kötelezettség. A kormány döntése értelmében 2022-től a 25 év alatti munkavállalók többsége mentesül a 15 százalékos szja-fizetés alól. Ezt a fiatalok a februárban kézhez kapott fizetésükön tapasztalták elsőként. 

A DreamJo.bs állásportál friss kutatásából kiderült, a munkáltatókat érdemben nem befolyásolta az szja-mentesség. A legtöbb foglalkoztató nem változtatott az érintettek fizetésén, és alig akadt olyan munkaadó, amely csökkentette volna a magasabb nettó összeg miatt a bruttó bért. A felmérésből az is kiderült, hogy a cégek többsége nem tervez több 25 év alattit foglalkoztatni a mentesség következményeként. 

A 25 év alatti válaszadók közül tízből heten úgy látják, hogy munkáltatójuk eddig nem változtatott a bérezésen a bevezetett szabályozás hatására és minden kolléga bruttó bére változatlan maradt. 

Elhanyagolható azoknak a száma, ahol a 25 éven aluliak bruttó bérét csökkentették, és azok száma is elenyésző, ahol már most kompenzálják a 25 éves korukat betöltőket. A kutatásból kiderült, hogy a bérfeszültségek csökkentése kapcsán a megkérdezett munkáltatók hetven százaléka nem tervez lépéseket. 

A probléma ugyanakkor valós: a kedvezményezettek egyharmada, míg a 25 évesnél idősebb munkavállalók kétharmada úgy látja, az szja-mentesség bérfeszültséget okoz. A bérrendezések elmaradása miatt az adómentességet nem élvezők csaknem negyedében már felmerült, hogy munkahelyet vált. A legtöbben közülük azért, mert nem érzik korrektnek, hogy a fiatalabbak így többet kapnak kézhez. 

A 25 éven aluliaknál is aktívabbá vált a munkahelykeresés gondolata a korábbiakhoz képest, hiszen a válaszadók egyharmada érzi úgy, hogy szívesen pályázna meg egy új pozíciót, mivel több lehetőséget lát a piacon az adómentességnek köszönhetően.

A felmérésből az is kiderül, a megkérdezett fiatalok legnagyobb része a többletbevételt élelmiszerre és rezsire költi, de közel negyedük a tanulásra vagy a szórakozásra tud több pénzt fordítani.

 

A fiataloknak jelentős béremelkedést hozott az adómentesség. Egy minimálbérért dolgozó fiatal kézhez kapott fizetése 46,8 százalékkal volt magasabb februárban a januárihoz képest.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.