Rekordforgalom lehet húsvétkor a hazai szálláshelyeken

Az előzetes adatok alapján mostanáig több szobafoglalás érkezett a húsvéti hosszú hétvégére, mint 2019-ben – közölte a Szállás.hu. A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint az év egészét tekintve országos átlagban legalább húszszázalékos növekedés várható a szállás- és vendéglátóhelyek forgalmában.

2022. 04. 12. 12:12
null
20210506 budapest turistak nyitas havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazolódnak az előzetes iparági jelzések a belföldi turizmusban, amelyek szerint a lendületesen bővülő utazási kedv eredményeként húsvétkor rekordszintre emelkedhet a magyarországi szálláshelyek kihasználtsága az előző évekhez képest. Sőt 

az előzetes adatok alapján már most több szállásfoglalást jegyeznek a szolgáltatók a húsvéti hosszú hétvégére, mint 2019-ben 

– közölte a Szállás.hu. 

A közvetítőportál szerint az utolsó pillanatban leadott szobafoglalások beérkezésével különösen kiemelkedhet a tavaszi ünnep vendégforgalma. Olyannyira, hogy 

a hét végéig a járvány előtti évben húsvétkor mért látogatottsági adatok ötödével vagy akár negyedével több foglalás érkezhet a kereskedelmi szálláshelyekre.

Kiemelték, hogy az általuk közvetített bruttó forgalom már most 58 százalékkal túlszárnyalta a három évvel ezelőtti rekordot.

– Az éjszakánkénti ár egy személy részére a harmadával nőtt 2019-hez képest. Húsvétkor átlagosan személyenként tízezer forintba kerül egy éjszaka – mondta Trepess Beatrix, a Szállás.hu PR-menedzsere. 

Ismertette: minden harmadik vendég hotelben száll majd meg, míg 26 százalékuk az előfoglaláskor apartmant választott, és körülbelül minden ötödik alkalommal vendégházra adtak le eddig foglalást, de a panziókat és az egyéb kategóriás szálláshelyeket is keresik. Kiderült az is, hogy az előttünk álló hosszú hétvégére minden negyedik turista wellness-szállodába készül. 

A legnépszerűbb úti célok között Eger, Budapest, Gyula, Hajdúszoboszló és Pécs szerepelnek a portálon, 

ahol sokan érdeklődnek Szeged, Hévíz, Siófok, Nyíregyháza és Balatonfüred pihenési lehetőségei iránt is.

Azt a Szállás.hu statisztikái is igazolják, hogy az idei első negyedévben felívelő pályára állt a belföldi turizmus: az első három hónapban 2019-hez képest 19 százalékkal, míg 2020-nál 26 százalékkal többen foglaltak szobákat. 

– Az utazni vágyókat az áremelkedés sem tántorította el, 

holott a 2019-es szintnél átlagosan harminc százalékkal, 2020-nál pedig 18 százalékkal kellett többet fizetni egy személynek éjszakánként – jelezték.

– Az egész szektor teljesítménye nagyon jól alakult január–márciusban, amikor a vendéglátás árbevétele kétszer akkora volt, mint egy évvel korábban – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a hét eleji podcastjában. 

Guller Zoltán a szálláshelyek kötelező adatszolgáltatása alapján jelezte, hogy 

húsvétra eddig közel négyszázezer éjszakát foglaltak le a vendégek, amelyek háromnegyede szállodákba szól, 

ahol a szabad szobakapacitás átlagos kihasználtsága hatvan százalék fölötti lesz. 

– A húsvéti hétvége előfoglalásai harminc százalékkal haladják meg a rákövetkező hétvégére szóló foglalásokat. A legnépszerűbb desztinációk a Balaton, a Mátra–Bükk, Debrecen, Bük-Sárvár és Budapest lehetnek, utóbbi a külföldiek körében továbbra is a legkeresettebb. 

A legtöbb külföldi turistát Csehországból, Németországból, Szlovákiából, illetve az Egyesült Királyságból, Izraelből, Spanyolországból várjuk – sorolta.

Kitért rá: az orosz–ukrán háború kitörésekor volt némi megtorpanás a beutazásokban, ami azonban nagyjából két és fél hét után megszűnt, azóta újra érkeznek az európai vendégek, alapvetően Budapestre. 

– Tavaly 797 ezer vendégéjszakát töltöttek nálunk az orosz turisták, akik ebben az évben várhatóan elmaradnak, ezzel együtt 

Európa utazik és mi, magyarok is utazunk, sőt a nyáron váratóan többen maradnak itthon, ami az eddigi horvátországi előfoglalásokból látszik

– fogalmazott Guller Zoltán, hozzátéve, hogy  idén a spanyol, francia, német turisták érkezhetnek többen. 

A vezérigazgató szerint 

belföldön erős lesz a nyári forgalom, a szezonra eddig három és fél millió vendégéjszakát foglaltak le az utazók, akik várhatóan az év egészét tekintve 36-37 millió vendégéjszakát vehetnek igénybe a szálláshelyeken. 

– Országos átlagban legalább húszszázalékos forgalomnövekedés várható – jegyezte meg az MTÜ vezetője.

 

Borítókép: Budapest is a népszerű húsvéti úti célok között szerepel (Fotó: Havran Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.