Újabb rekordon az euróövezeti infláció

Az euróövezetben április során az előző havinál gyorsabban emelkedtek az élelmiszerek, alkohol és dohánytermékek fogyasztói árai.

Magyar Nemzet
2022. 04. 29. 15:05
null
Ár Stop Élelmiszer termékek Illusztráció 20220201 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új rekordra gyorsult az euróövezeti infláció áprilisban, amikor az éves inflációs ráta 7,5 százalékra emelkedett a márciusi 7,4 százalékról. A pénzromlás ütemének fokozódásához az ukrajnai háború és az Oroszországgal szembeni szankciók miatt a nyersanyagárak drágulása vezetett – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett előzetes adataiból, amelyet a távirati iroda idézett.     

Az euróövezeti infláció így már több mint háromszorosan meghaladja az Európai Központi Bank kétszázalékos eddigi célját.

A jelentésből kiderül, hogy az euróövezetben ebben a hónapban ütemesebben emelkedtek az élelmiszerek, alkohol és dohánytermékek árai – ez a mérték a márciusi öt százalék után 6,4 százalékot tett ki áprilisban. 

Eközben a nem energetikai ipari termékek 3,8 százalékkal drágultak a harmadik havi 3,4 százalék után, a szolgáltatások ára pedig 3,3 százalékkal nőtt az egy hónappal korábbi 2,7 százalékos áremelkedést követően.

Az energiaárak éves növekedése ugyanakkor lassult, de továbbra is rendkívül magas maradt, ami az Eurostat összegzése szerint áprilisban 38 százalék volt a márciusi 44,4 százalékkal szemben.

Az energia nélkül számítva a vizsgált országokban az infláció 4,2 százalékra emelkedett a márciusi 3,4 százalékról, míg az energia, élelmiszer- és élvezeti cikkek ára nélkül számítva a fogyasztói árindex húsvét havában 3,5 százalékra nőtt az előző havi 2,9 százalékról.
 

Borítókép: Az élelmiszerboltokban is felgyorsult a fogyasztói árak emelkedése (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.