Erste Bank: veszteséges negyedévben jelentős mennyiségű új finanszírozás

Az Erste Banknál a működési bevételek a romló gazdasági környezet mellett is szinten maradtak, a Sberbank-ügyfelek kártalanítása miatt elrendelt rendkívüli OBA-befizetés következtében azonban a pénzintézet csaknem egymilliárd forint veszteséggel zárta az első három hónapot.

Horváth Éva
2022. 05. 04. 18:33
ERSTE Bank Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A romló gazdasági környezetben a hitelintézet működési bevételei lényegében megegyeztek az egy évvel korábbival. A működési bevételt ugyanakkor tízmilliárd forinttal csökkentette az egyes hitelek átértékelésén keletkezett veszteség – mondta Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a hitelintézet idei első háromhavi eredményeit bemutató szerdai sajtótájékoztatón. Mint részletezte, a működéssel kapcsolatos kiadások jelentős mértékben, 50,9 százalékkal nőttek egy év alatt, így a bank működési eredménye 43,8 százalékkal 14,2 milliárd forintra csökkent. A kiadások közül a legnagyobb mértékben az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) teljesítendő befizetések nőttek. Az Erste az első negyedévben 9,4 milliárd forinttal fizetett be többet az OBA-nak, mint egy évvel korábban, ebből 7,9 milliárd forintot tett ki a Sberbank végelszámolása miatt elrendelt extra befizetés.

A hitelintézet adózás utáni vesztesége így végül 0,9 milliárd forint lett, a teljes szektor eredményét a Sberbank csődje 75 milliárd forinttal terhelte meg.

Az ügyfélhitelek és kötvények állománya 2022 március végén kilenc százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az új finanszírozás volumene pedig kiugró mértékben, 63 százalékkal nőtt 2021 első negyedévének teljesítményéhez képest. A nemteljesítő hitelek aránya 3,9 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 2,9 százalékról.

A teljes lakossági hitelállomány nyolc százalékkal bővült egy év alatt, az új kihelyezések értéke ugyanakkor az idei első három hónapban 1,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – ismertette Harmati László, a bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. A lakáshitelek folyósítása 15, a személyi kölcsönöké 33,9 százalékkal ugrott meg éves összevetésben.

A babaváró hitel iránt 21,9 százalékkal csökkent a kereslet 2021 azonos időszakához viszonyítva.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 2022 március végén 4471 milliárd forintra rúgott, ami húszszázalékos növekedés egy év alatt.

Borítókép: Erste-fiók (Fotó: Bach Máté)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.