időjárás 17°C Helga 2023. október 3.
logo

Folytatódott az MKB dinamikus növekedése

Magyar Nemzet
2022.05.26. 12:22
Folytatódott az MKB dinamikus növekedése

Erős negyedévet zárt az MKB Bank, amely március végéig 29 milliárd forint nyereséget ért el. A pénzintézet növelte betét- és hitelállományát, és sikeres volt mind a lakossági, mind a vállalati ügyfelek körében – közölte az MKB.

Mint jelezték, 

az első negyedévben tapasztalható kedvező gazdasági körülmények mellett a növekedésben szerepet játszott a bank átalakulása is, 

mivel az új stratégiának köszönhetően hatékonyabb a működés és sikeresen zajlott a Budapest Bank és az MKB fúziója. 

A bankcsoport 

a január és március közötti időszakban elért 29 milliárdos korrigált adózott eredménnyel több mint kétszeres bővülést ért el az előző negyedévhez képest.

A kimagasló teljesítményhez a kamatbevételek növekedése is nagymértékben hozzájárult. 

A számok szerint a mérlegfőösszeg 3797 milliárd forintra nőtt, a bruttó hitelállomány 1288 milliárd forintra bővült, a betétállomány pedig a negyedév végére elérte a 2217 milliárd forintot. A hatékonysági mutatók szintén jelentősen javultak a korábbi periódusokhoz képest.

A hitelintézet tovább erősítette pozícióját a vállalati szegmensben, ahol a Magyar Bankholding Csoport – amelynek az MKB Bank tagja – piacvezető szerepet tölt be. 

A vállalati hitelek iránti kereslet fennmaradása nyomán a vállalati üzletág által kezelt hitelállomány 20,4 százalékkal bővült 

az előző év azonos időszakához képest, míg a vállalati betétállomány 23,3 százalékkal emelkedett. 

A bank az első negyedévben is aktívan részt vett a gazdaságélénkítő hitelprogramokban – például a Széchenyi programban 5 százalékos piaci részesedést ért el.

Közlésük szerint az MKB kimagasló teljesítményt nyújtott a lakossági betétgyűjtés tekintetében is, ahol éves összehasonlításban 17,6 százalékkal tudott növekedni, míg a hitelállomány 2,5 százalékkal bővült. 

A lakáshitelezésben az első negyedévet a Zöld otthon program népszerűsége határozta meg a kamatkörnyezet emelkedése mellett.

Emellett a csoport leányvállalata, a piacvezető Euroleasing 3,2 százalékkal növelte állományát, sikeresen kezelve a globális csiphiányból és az ellátási láncok akadozásából fakadó kihívásokat.

– Az MKB eredményszerkezete lényegesen kiegyensúlyozottabbá vált, amit kiválóan jelez a stabil és tartós kamat- és jutalékeredmény-tételek arányának emelkedése. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy mindezt úgy sikerült elérni, hogy 

a bank rendkívül magas eredménytermelő képessége nem változott, sőt piaci összehasonlításban növekedett

– fogalmazott Martzy Antal, a Magyar Bankholding és az MKB pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.

Kitért rá: meghatározó mérföldkő volt, hogy március 31-én, illetve az azt követő napokban sikeresen megvalósult a Budapest Bankkal való egyesülés. Ennek köszönhetően jelentősen bővültek az ügyfelek bankolási lehetőségei, akik immár 66 városban, 143 bankfiókban intézhetik pénzügyeiket, és – a Takarékbank hálózatát is beleértve – közel 1100 ATM-ből vehetnek fel készpénzt saját banki díjért. A fúziót a termék- és szolgáltatásportfólió egységesítése, kiszélesítése és frissítése kísérte.

Borítókép: mérföldkövet jelentett a bankegyesítés (Fotó: Bach Máté)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.