Guterres: Vissza kell hozni a világpiacra az ukrán, az orosz és a fehérorosz mezőgazdasági termékeket

Vissza kell hozni a világpiacra az ukrán, az orosz és a fehérorosz mezőgazdasági termékeket és műtrágyákat, tekintet nélkül az Ukrajnában zajló konfliktusra – jelentette ki csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT), amely az Oroszország indította háborúval kapcsolatban ülésezett.

Forrás: MTI2022. 05. 06. 7:28
GUTERRES, António
Kijev, 2022. április 28. Antonió Guterres ENSZ-fõtitkár a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtóértekezletükön, Kijevben 2022. április 28-án. Guterres elõzõ nap érkezett Ukrajnába, miután Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akit arra kért, hogy az ENSZ-szel együttmûködve tegye lehetõvé a civilek evakuálását a bombázott területekrõl Kelet- és Dél-Ukrajnában. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Guterres úgy vélte, hogy veszélybe került a globális termelésbiztonság, és ennek a helyzetnek

a komoly megoldása az ukrán mezőgazdasági termékek, valamint a az orosz és fehérorosz áruk és műtrágyák visszatérését követeli a világpiacra.

Szerinte ezt a harci cselekmények ellenére meg kell valósítani.

Az ENSZ-főtitkár szót ejtett arról is, hogy megindult a civilek harmadik kimenekítési művelete az orosz csapatok által ostromolt mariupoli Azovsztal üzemből. Közölte, hogy a világszervezet a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) segítségével eddig csaknem ötszáz polgári személyt evakuált a gyárból. Mindemellett nem említett részleteket az új művelettel kapcsolatban, nehogy „aláássa a siker lehetőségét”.

Guterres egyben reményét fejezte ki, hogy a további egyeztetések Kijevvel és Moszkvával újabb humanitárius tűzszünetekhez vezetnek majd, lehetőséget nyújtva a civileknek a menekülésre, illetve arra, hogy a humanitárius segélyek eljussanak a rászorulókhoz.

Borítókép: António Guterres (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.