Kiemelkedően teljesített az építőipar

Az építőanyagok további áremelkedése már újratervezésre kényszerítheti a befektetőket.

Magyar Nemzet
2022. 05. 13. 10:05
null
20210623 budapest corvin negyed epitkezes cordia beruhazas havran zoltan magyar nemezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusában az építőipari termelés volumene jelentősen, 10,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, ugyanakkor 5,7 százalékkal kisebb volt a februárinál – ismertette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Regős Gábor, a Századvég Konjuktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője felemásnak nevezte a mai építőipari adatot. A kiugró februári adathoz képest az építőipar márciusi termelése visszaesett, azonban az éves alapú növekedés még így is kiemelkedő. A termelés tehát jelentős változékonyságot mutat, amelyben szerepe lehet az alapanyagok változó hozzáférhetőségének. 

Az elemző szerint kedvezőtlen hír, hogy az építőiparban az eddig is megfigyelhető árrobbanás tovább fokozódott, az árak több mint ötödével nőttek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A magas kereslet tehát egyre nagyobb árakat eredményez, vagyis a kiadások jelentős bővülése ellenére a beruházási volumen nem nő olyan mértékben. Ezen felül 

az árak emelkedése a vállalkozásokat és a háztartásokat az építkezések átgondolására késztetheti, illetve a vállalati beruházások megtérülését felülírhatja, azaz az ágazat jelentős áremelései már a jövőbeni termelést veszélyeztetik. 

Ezt mutatja az új szerződések volumenének csökkenése is, amelyben szerepet játszik a háború miatti bizonytalanság, illetve az is, hogy a konfliktus miatt az építőanyagok beszerzése bizonytalanná vált, ami az árakat tovább emelheti. Ennek megfelelően szükség lehet a hazai termelési kapacitások erősítésére. 

A szerződésállomány volumene azonban kismértékben még így is meghaladja a tavalyit, azaz alapvetően az építőipar nemcsak az első negyedévben, de az év egészében pozitívan járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez, az ágazat vállalkozásai pedig a magas árak miatt kedvező eredményt érhetnek el.

– összegezte Regős Gábor. A statisztikai hivatal adataiból kiderül: 

  • Az év első három hónapjában 15,7 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest.
  • Márciusban az épületek építése 10,6, az egyéb építményeké 11,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
  • Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 6,4 százalékkal magasabb volt a tavaly március véginél.
  • Az első negyedévben az építőipar termelői árai – egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt – 20,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.