Óriási érdeklődés övezte a Hungarikum-pályázatot

A pályázaton a benyújtott igények jelentősen meghaladták a rendelkezésre álló keretet.

Magyar Nemzet
2022. 05. 10. 15:06
null
Hollókõ, 2021. április 1. A hollókõi néptánccsoport tagjai palóc népviseletben locsolkodnak a hollókõi ófaluban tartott sajtórendezvényen 2021. április 1-jén. A településen a járványügyi helyzet miatt nem rendezik meg a húsvéti fesztivált. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hungarikum 2022 pályázaton 391 pályázó 930 millió forintnyi támogatásban részesül három területen – közölte V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa sajtótájékoztatón Budapesten kedden. 

Az első célterületen nyomtatott kiadványok, honlapok, filmek készítésére, bemutatóterekre, rendezvényekre kaphattak egy–négy millió forint támogatást önkormányzatok és nonprofit szervezetek. A második területtel megyei önkormányzatokat és a külhoni nemzetrész értéktárat működtető szervezeteket szólították meg; legalább megyei szintű vetélkedők szervezésére lehetett pályázni.

A minisztérium emellett a Kárpát-medencei hagyományos viseletek megújítására, legalább három elemből álló kollekciók készítésére is nyújt támogatást – ismertette a miniszter biztos. V. Németh Zsolt tájékoztatása szerint a tárca célja a pályázatokkal felhívni a figyelmet a hazai természeti értékekre, a történelmi eseményekre és a hagyományok szépségére, ugyanakkor a helyi identitást és az önazonosságot is erősítik a támogatott programok.

A pályázaton a benyújtott igények jelentősen meghaladták a rendelkezésre álló keretet, 869-en jelentkeztek, akik közül a három kategóriában 318, 18, illetve 55 pályázó részesült támogatásban – jelezte. A legtöbb forrást, 860,4 millió forintot az első kategóriában ítélték oda, a második célterületen 52,1, a harmadikon 17,4 millió forint támogatást nyertek el a jelentkezők.

A miniszteri biztos a nyertesek közül megemlítette az Agora Veszprém Kulturális Központ Hungarikumok a modern konyhában című programsorozatát, amelyen a résztvevők megismerkedhetnek egy négyfogásos menüsor elkészítésével. Egy felvidéki, Nádszegen működő iskola és óvoda Petőfi Sándor szellemi hagyatékának megismertetésére részesült támogatásban. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Kecskeméten fesztivált szervez az AM pályázata révén a hungarikumok bemutatására. A Magyar Huszár- és Lovashagyományőrző Társaság kétnapos rendezvényt, a Hungária Komondor Klub konferenciát, a Dél-tiroli Magyarok Egyesülete gasztrokulturális eseményt szervez majd a támogatásból. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a megyében található értékek témájában szervez vetélkedőt a pályázattal diákok számára – sorolta. A divat kategória egyik nyertes pályázója a Zsolnay porcelángyár által készített, magyar királyokat, szenteket ábrázoló kerámiákból merített inspirációt; egy másik pályázó a matyó női viseletet és hímzésmintákat használja fel ma hordható ruhák készítésében – ismertette a miniszteri biztos.

Borítókép: A minisztérium a Kárpát-medencei hagyományos viseletek megújítására is nyújt támogatást (Fotó: MTI/Komka Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.