időjárás 36°C Pál 2022. június 30.
logo

Stabilizálódtak a földgázárak

Magyar Nemzet
2022.05.26. 16:49 2022.05.26. 16:53
Stabilizálódtak a földgázárak

Az orosz–ukrán háború, valamint a háború következményeként hozott szankciós intézkedések hatására kiugró márciusi árak után 

áprilisban alacsonyabb áringadozások mellett 100 euró/MWh közelében stabilizálódtak az árak másnap a földgázpiacokon

– közölte csütörtökön a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Mint az áprilisi földgázpiaci elemzésben jelezték, az orosz gáztól való függetlenedés elhúzódó gázpiaci szűkösséget okozhat az európai piacokon, amelynek eredményeként a hosszabb távú árak tovább emelkedtek. Legnagyobb mértékben a 2024-es termék ára növekedett – állapította meg a hivatal.

Felidézték, hogy április 28-tól a hónap végéig leállt a szállítás a Jamal–vezetéken, a Török Áramlaton és Ukrajna felől is jelentősen csökkent a forgalom, ugyanakkor az Északi Áramlaton továbbra is stabil mennyiség érkezett. 

Az orosz szállítások csökkenése ellenére Európa ugyanannyi gázt importált áprilisban, mint egy évvel korábban. 

A csökkenő orosz forrásokat a norvég vezetékes import kisebb, az LNG-import jelentősebb emelkedése pótolta. Ugyanakkor az LNG-források Európába vonzásához, a távol-keleti piacokhoz viszonyítva, 10-26 euró/MWh felárat kell fizetni.

A hivatal arra is kitért, hogy 

a tavalyi értékhez képest 12 százalékkal csökkent áprilisban a hazai földgázfelhasználás, amely az időjárás hatását kiszűrve nyolcszázalékos mérséklődést jelent. Ezt részben a magas árak okozhatták, 

de jelentős szerepe volt a gáztüzelésű erőművek karbantartásának is. 

Magyarország áprilisi földgázszükségletét 89 százalékban fedezték importforrások, 11 százalékát pedig a hazai termelés biztosította.

Áprilisban emellett megkezdődött a betárolási időszak. 

Mivel éves összevetésben ebben a hónapban 14 százalékkal kevesebb kereskedelmi forrás állt rendelkezésre, a betárolás üteme némileg elmaradt az előző évitől. 

Elsősorban a csökkenő mértékű kiszállítás eredményeként ugyanakkor márciushoz képest bővült a rendelkezésre álló források nagysága. A tárolók így 14 TWh körüli készletszinttel zárták a betárolási időszak első hónapját, ami 20 százalékos töltöttségi szintnek felelt meg.

Borítókép: Csökkent a hazai gázfelhasználás (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.