Stabilizálódtak a földgázárak

Az orosz gáztól való függetlenedés elhúzódó hiányt okozhat az európai piacokon.

Magyar Nemzet
2022. 05. 26. 16:49
null
20220318 Kardoskút Az Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy megközelítőleg 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesít a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál. képen: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború, valamint a háború következményeként hozott szankciós intézkedések hatására kiugró márciusi árak után 

áprilisban alacsonyabb áringadozások mellett 100 euró/MWh közelében stabilizálódtak az árak másnap a földgázpiacokon

– közölte csütörtökön a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Mint az áprilisi földgázpiaci elemzésben jelezték, az orosz gáztól való függetlenedés elhúzódó gázpiaci szűkösséget okozhat az európai piacokon, amelynek eredményeként a hosszabb távú árak tovább emelkedtek. Legnagyobb mértékben a 2024-es termék ára növekedett – állapította meg a hivatal.

Felidézték, hogy április 28-tól a hónap végéig leállt a szállítás a Jamal–vezetéken, a Török Áramlaton és Ukrajna felől is jelentősen csökkent a forgalom, ugyanakkor az Északi Áramlaton továbbra is stabil mennyiség érkezett. 

Az orosz szállítások csökkenése ellenére Európa ugyanannyi gázt importált áprilisban, mint egy évvel korábban. 

A csökkenő orosz forrásokat a norvég vezetékes import kisebb, az LNG-import jelentősebb emelkedése pótolta. Ugyanakkor az LNG-források Európába vonzásához, a távol-keleti piacokhoz viszonyítva, 10-26 euró/MWh felárat kell fizetni.

A hivatal arra is kitért, hogy 

a tavalyi értékhez képest 12 százalékkal csökkent áprilisban a hazai földgázfelhasználás, amely az időjárás hatását kiszűrve nyolcszázalékos mérséklődést jelent. Ezt részben a magas árak okozhatták, 

de jelentős szerepe volt a gáztüzelésű erőművek karbantartásának is. 

Magyarország áprilisi földgázszükségletét 89 százalékban fedezték importforrások, 11 százalékát pedig a hazai termelés biztosította.

Áprilisban emellett megkezdődött a betárolási időszak. 

Mivel éves összevetésben ebben a hónapban 14 százalékkal kevesebb kereskedelmi forrás állt rendelkezésre, a betárolás üteme némileg elmaradt az előző évitől. 

Elsősorban a csökkenő mértékű kiszállítás eredményeként ugyanakkor márciushoz képest bővült a rendelkezésre álló források nagysága. A tárolók így 14 TWh körüli készletszinttel zárták a betárolási időszak első hónapját, ami 20 százalékos töltöttségi szintnek felelt meg.

Borítókép: Csökkent a hazai gázfelhasználás (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.