időjárás 8°C Aurél 2022. október 5.
logo
A munkaerőhiány miatt felmerült a vendéglátóhelyek vasárnapi bezárása is

Árat emelnek az ausztriai szállásadók

Thurzó Katalin
2022.06.20. 05:45 2022.06.20. 06:12
Árat emelnek az ausztriai szállásadók

Noha a szezon előfoglalásai ígéretes nyári forgalmat vetítenek előre az ausztriai turizmusban, a drasztikus munkaerőhiány és főként az energiaárak elszabadulása miatt szokatlan nehézségekkel szembesülnek a szolgáltatók. Az inflációs hatásokat a vendégekkel fizettetnék meg a szállásadók.

Soha nem látott munkaerőhiány tombol az ausztriai turizmusban, amely a járvány előtti évekhez képest idén súlyos válsággal néz szembe az idénymunkások elmaradása miatt: a jelenlegi felmérések szerint nyáron 25-30 ezer dolgozót kell nélkülözniük az osztrákoknak a nyaralási szolgáltatásokban. 

Ausztria munkaügyi hivatalának adatai szerint 

az összes ágazatot tekintve jelenleg a turizmusban a legnagyobb a munkaerőhiány, a vállalkozások 80 százaléka panaszkodik arról, hogy nem találnak szakmunkásokat vagy megfelelő munkaerőt. 

A jelentések szerint különösen a vendéglátóhelyeken – a kedvezőtlen bér- és munkakörülmények miatt – mostanra megduplázódott a létszámhiány 2018 óta. Ezzel az aránnyal a terület olyan szektorokat is leköröz, mint a közlekedés, a szállítmányozás vagy a kiskereskedelem.
Susanne Kraus-Winkler turisztikai államtitkár szerint – bár a belföldi turizmus előzetes foglalásaiból és a külföldről, például Magyarországról várható vendégek számából kiindulva ígéretesnek mutatkozik a nyár Ausztriában – az iparág szereplőire szokatlanul nehéz szezon vár, mivel a járvány rendkívüli két éve után a megnyugvás helyett újabb nehézségek jönnek. 

Az osztrák szállodaszövetség és a ­Deloitte reprezentatív felmérése ugyancsak rámutat, hogy a szolgáltatók háromnegyede a munkaerőhiányt olyan akut problémának tartja, amivel korábban még nem szembesültek. Emellett az elszabaduló árak is komoly nehézséget jelentenek a napi üzletmenetben, aminek az a következménye, hogy 

a szállásadók fele részben vagy teljes mértékben a vendégekre kénytelen áthárítani a megnövekedett költségeket.

Mint azt Kovács Balázs, a GD Consulting bécsi tanácsadó cég vezetője kifejtette, a kiadások közül 

az energiaárak megugrása okozza a legnagyobb problémát, ami miatt nyáron drágul a szállásadás és vendéglátás Ausztriá­ban. 

Ráadásul az ottani szállodaszövetség szerint a vállalkozók csaknem fele azt is sérelmezi, hogy az ágazat kedvezőtlen helyzete miatt a bankok nem vagy az eddigieknél jóval nehezebben adnak hitelt, ezért a beruházások is rendre elmaradnak.
A tanácsadó cég szakértője vázolta: az osztrák turisztikai államtitkár egy lapinterjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy a vendégélmény színvonalának megőrzéséhez 

a szolgáltatók korábban nem látott megoldásokhoz és praktikákhoz kénytelenek nyúlni, 

hogy kevesebb alkalmazottal is biztosítani tudják a kínálatot. 

Így például – a hatékonyság fokozása érdekében – a szállásadóknál szükség lehet a digitalizációs megoldások fokozására, továbbá pluszjuttatásokra a munkavállalóknak és a továbbképzések minőségi feltételeinek javítására. A szezonális munkaerőt komfortosabb szálláslehetőségekkel, extra ellátással is csábítanák az osztrák turizmusban, miközben 

már felmerült a vendéglátóhelyek lépcsőzetes nyitvatartása, a vasárnapi szünnap bevezetése is.

Borítókép: Drágább lehet a tervezettnél az ausztriai nyaralás (Fotó: MTI/Jászai Csaba)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.