időjárás 34°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Az MNB mostantól nyilvánossá teszi a minősített véleménnyel ellátott tőzsdei cégek listáját

Forrás: MTI
2022.06.15. 07:11 2022.06.15. 09:04
Az MNB mostantól nyilvánossá teszi a minősített véleménnyel ellátott tőzsdei cégek listáját

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az átláthatóság és a befektetők védelme érdekében mostantól minden évben közzéteszi azon tőzsdei cégek listáját, amelyek éves jelentése olyan beszámolót tartalmaz, melyet könyvvizsgálójuk minősített véleménnyel látott el. Idén eddig három ilyen kibocsátó van – nyilatkozta Barnóczki Péter jegybanki igazgató az MTI-nek.

A tőzsdei társaságok többsége április végéig, határidőben publikálta éves jelentését, amelynek kötelező része a kibocsátók beszámolóinak vizsgálatára jogosult független könyvvizsgáló jelentése is. Az auditorok fontos védelmi vonalnak számítanak, véleményük meghatározó információ lehet a befektetőknek egy kibocsátó megítélésében – mutatott rá az MNB szakembere.

Hozzátette: a jogszabályok szerint az éves jelentés közzététele akkor is szabályszerűnek minősül, ha a beszámolóval kapcsolatban a könyvvizsgáló korlátozott véleményt, ellenvéleményt fogalmazott meg vagy egyenesen visszautasította a véleménynyilvánítást.

Ilyen könyvvizsgálói kifogás akkor születik, ha az auditor lényeges hibás állítást talál a kibocsátó pénzügyi kimutatásában vagy nem szerezhetett elegendő és megfelelő bizonyítékot annak valós pénzügyi helyzetéről.

A jegybank a jogszabályok alapján nem hozhat intézkedést az éves jelentésüket ilyen formán szabályszerűnek minősülő módon közzétevő kibocsátókkal szemben. Kommunikációs eszközökkel ugyanakkor érdemes felhívni a befektetők figyelmét a könyvvizsgálói jelzésekre - húzta alá Barnóczki Péter.

Az MNB ezért saját honlapján, a jelentések elérhetőségét is tartalmazó listát tesz közzé az érintett kibocsátókról, és erre a továbbiakban évente külön is felhívja a figyelmet.

Az igazgató nyomatékosította, ezek az információk nem jelentenek állásfoglalást vagy értékítéletet, hiszen ez nem feladata az MNB-nek. Kezdeményezésével a jegybank erősíteni kívánja a kibocsátókkal kapcsolatos átláthatóságot, és a maga eszközeivel hozzá kíván járulni a befektetők védelméhez.

Emlékeztetett, hogy a jegybank azonnal kibocsátói felügyeleti intézkedést hoz, szükség esetén bírságot szab ki, legvégső eszközként pedig fel is függesztheti a BÉT-en a közzétételeit jogszabálysértő módon késedelmesen, nem szabályszerűen vagy egyáltalán nem teljesítő piaci szereplőket.

Borítókép: A Magyar Nemzeti Bank cégtáblája az épület bejárati kapuja mellett a főváros V. kerületében a Szabadság tér 8–9. szám alatt. (Fotó: MTVA/Róka László)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.