Rendelkezésre áll a különadó összege a biztosítóknál

Magas a biztosítási szektor tőkeellátottsága, az extraprofit-különadóként befizetendő összeg rendelkezésre áll – hangzott el a jegybank keddi tájékoztatásán. A biztosítási piac idén a tavalyinál kedvezőtlenebb évre számíthat, ám működése továbbra is stabil, biztonságos és tőkeerős.

Magyar Nemzet
2022. 06. 14. 14:39
MNB, Magyar Nemzeti Bank, forint Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biztosítók díjbevétele több mint 10 százalékkal nőtt tavaly, meghaladva az 1300 milliárd forintot, nominálisan elérve a jegybank által jövőképében meghatározott növekedést – közölte Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a Biztosítási, pénztári, tőkepiaci kockázati és fogyasztóvédelmi jelentés keddi bemutatásakor. Hozzátette: a bevételek GDP-arányosan ugyanakkor elmaradtak a céltól.
Mint kifejtette, e területen 

az életág, a nyugdíj és a kockázati jellegű termékek teljesítettek kiemelkedően, miközben az önkéntes pénztárak vagyona meghaladta az 1800 milliárd forintot, 

amelyek tagdíjbevételei megközelítették a 175 milliárd forintot. Az átlaghozam a pénztáraknál 2,6 százalékos volt, ami a kötvények leértékelődésével magyarázható – idézte a távirati iroda az igazgató szavait, aki kiemelte, hogy 

az MNB szerint 10-15 éves távlatban az átlagos reálhozamszint 2–4 százalék között lehet.

Szeniczey Gergő ismertetése szerint a tőkepiacokon a befektetési szolgáltatók forgalma 30 százaléknál nagyobb mértékben nőtt, ám az orosz–ukrán háború hatására a befektetési szolgáltatók által kezelt ügyfélértékpapír-állomány idén az első negyedévben 3,8 százalékkal mérséklődött a tavalyi év végéhez képest. Ekkor a befektetési alapkezelők vagyona 11 875 milliárd forintot tett ki – a növekedés a korábbi ütemben megszokottnál is magasabb volt. A befektetési alapok nettó eszközértéke 8300 milliárd forint körül alakult, kiemelkedően teljesítettek a vegyes alapok. 

Összegzése szerint 
a háború nem okozott pánikszerű visszaváltásokat a piacon, 

így idén január–májusban a befektetési alapokból 48 milliárd forintnyi nettó tőkekivonás valósult meg.
Az előző két évben a korábbiakhoz képest dinamikusabb volt a lakossági vagyon növekedése, amely tavaly 14 százalékos bővüléssel értékben meghaladta a 127 ezer milliárd forintot 

– erről Nagy Koppány, a jegybank biztosítási és pénztár-felügyeleti igazgatója beszélt. Mint kifejtette, az úgynevezett nem-élet ág növekedésének motorjai 2021-ben már nem a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb), hanem a vállalati vagyonbiztosítások, casco és az egyéb ágazatok voltak. 

Aláhúzta: 

a biztosítók profitszintje visszatért a historikus csúcsra, a 80 milliárd forint körüli szintre,

miközben a szektor átlagos tőkeszintje a korábbi 220 százalék körüli értékről 200 alá csökkent, ami még mindig biztonságosnak számít. Szó esett arról is, hogy a tőkepiacokon a hitelintézetek forgalma 13 százalékkal nőtt, a befektetési vállalkozásoké pedig megduplázódott. A szektor azonnali tőzsdei forgalma az elmúlt két évben magas szinten stabilizálódott, 40-50 százalékkal meghaladva a 2019-es szintet. 

 

Borítókép: (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.