időjárás 10°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo
Egyelőre december 31-ig lehet igényelni ezt a speciális családtámogatási formát

Legalább fél évvel tovább igényelhető a falusi csok

Pintér Balázs
2022.06.08. 17:19 2022.06.08. 19:28
Legalább fél évvel tovább igényelhető a falusi csok

Reggel közzétett értesülésünket megerősítve Gyopáros Alpár bejelentette, a kormány egyelőre ez év december 31-ig meghosszabbította a falusi csok igénylésének lehetőségét, az eredeti június 30-i határidőt fél évvel kitolva. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos ezt részben a támogatási forma eredményességével, részben pedig azzal indokolta, hogy a kistelepülések jelentős részén még mindig csökken a népességszám.

Gyopáros Alpár sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a falusi csok a Magyar falu program része, amely 2019-ben a falvakban élő emberek életminőségének javítása érdekében indult, hosszú távú célja pedig az volt, hogy megmentsék azokat a településeket, amelyeken rohamosan csökkent a népességszám az elmúlt évtizedekben. A kormánybiztos jelezte: ezt a speciális otthonteremtési és családtámogatási formát

2019. júliusi indulása óta több mint 31 ezer család igényelte, összesen 170 milliárd forint értékben.

Ez alatt a körülbelül három év alatt

a falusi csokos kistelepülések közül 1223-ban megállt a népességfogyás, sőt döntő többségükben lakosságszám-növekedést tapasztaltak.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Központi Statisztikai Hivatal és a Belügyminisztérium adatai alapján az látható, hogy

a falusi csokos településeken 2017 és 2019 között a népességfogyás 0,93 százalékos volt, 2019 és 2021 között viszont ez a szám 0,37 százalékra csökkent

– vagyis a népesség még mindig fogy.

A falusi csok segítségével a preferált 2678, ötezer fő alatti település valamelyikén egy család felújíthatja, bővítheti otthonát, vagy éppen falura költözhet, s korszerűsítheti a megvásárolt ingatlant. A falusi csok már egy gyermekkel is igényelhető, de

egy háromgyermekes család akár tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió forint kamattámogatott, háromszázalékos kamatozású kölcsönt is fel tud venni.

Ezeknek az összegeknek a felét lehet ingatlanvásárlásra, majd a másik felét felújításra-bővítésre felhasználni. Azaz, ha egy család a meglévő ingatlanát korszerűsítené, akkor a támogatás maximuma 5+7,5 millió forint lehet. Gyopáros Alpár megjegyezte, a falusi csokos településeken élni lehet az áfa-visszatérítés lehetőségével is, maximum ötmillió forint értékben.

A miniszteri biztos jelezte, a következő hetekben a falusi csokra vonatkozó további tartalmi és technikai módosításokat javasolnak majd a kormánynak.

Borítókép: Gyopáros Alpár kormánybiztos a falusi csok meghosszabbítását bejelentő sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.