időjárás 32°C Pál 2022. június 30.
logo

Kétmilliárdos bírságot is kaphat a Ryanair

Magyar Nemzet
2022.06.22. 17:08 2022.06.22. 17:09
Kétmilliárdos bírságot is kaphat a Ryanair

A Hír TV szerdai riportjából kiderült, hogy az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint 

akár kétmilliárd forintos bírságot is kaphat a Ryanair a hazánkban egész nyáron át tartó fogyasztóvédelmi vizsgálat után, 

amelyet azért indítottak, mert a légitársaság az általa fizetendő extraprofitadót áthárítja az utasokra. Ez a kormány szerint elfogadhatatlan. 

Mint azt a szaktárca jelezte, 

a diszkontcég visszatérő vendég a hatóságoknál, 

és a fogyasztóvédelmi vizsgálat immár kiterjed a légitársaság panaszkezelésére, a légiutas-jogokkal kapcsolatos előírások betartására, az esetleges tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra és az árfeltüntetésre. 

Megírtuk: az elmúlt években tapasztalt utaspanaszok nagy száma miatt a fogyasztóvédelemért felelős miniszter a társasággal szemben soron kívüli témavizsgálatot rendelt el kedden, mivel nemcsak a különadóval kapcsolatban érkeztek bejelentések a fogyasztóvédelemhez, hanem például a korábbi időkben járattörléssel, nem megfelelő tájékoztatással, poggyászkezeléssel és az utasokkal való kommunikációval kapcsolatban is.

Az a hangnem, amit a Ryanair vezetése ütött meg a magyar kormánnyal szemben, a panaszok alapján általánosan előfordul az utazóközönséggel szemben is, ami megengedhetetlen. A Ryanair bocsánatkéréssel tartozik, elsősorban az utazóknak

– szögezte le a minisztérium, amely szerint a panaszok száma és súlya hatékony kivizsgálást és fellépést igényel a jövőbeli jogsértések megelőzése érdekében, főként, hogy a járvány után megnövekedett utazási kedv visszaélésekre adhat lehetőséget a légitársaságoknak.

 

Borítókép: Az utasokkal szembeni kereskedelmi gyakorlatot vizsgálja a hatóság (Fotó: Jc Milhet)