Megfelelő minőségű az európai fürdővizek legtöbbje

Ausztriában, Máltán, Horvátországban, Görögországban, Cipruson, Dániában és Németországban a fürdővizek legalább 90 százaléka kiváló minősítést kapott.

Magyar Nemzet
2022. 06. 03. 16:59
null
20210823 Gergelyigurnya fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország Az utolsó meleg napokat használták ki a strandolók Gergelyiugornyán a Tisza partján. Fotó: Pusztai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-szerte vizsgált 21 859 fürdőhely közel 85 százaléka megfelel a legmagasabb szintű minőségi előírásoknak. A Magyarországon található, listába vett 274 fürdőhely 60,2 százaléka felel meg ezeknek a kritériumoknak – derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az Európai Bizottsággal közösen összeállított, 2021-es adatokat rögzítő, kedden közzétett értékeléséből, amelyet a távirati iroda idézett. Eszerint a fürdőhelyek az említett arányban az Európai Unió kiváló vízminőségi osztályzatát érdemelték ki. 

Megállapították, hogy 

az összes fürdőhely kétharmadát kitevő tengerparti területek, és a természetes vizek minősége általában jobb, mint a medencés fürdőhelyeké. 

Tavaly az uniós part menti fürdőhelyek 88 százaléka ért el kiváló minősítést, szemben a mesterséges fürdővizek 78,2 százalékával. A fürdővízminőségi irányelv 2006-os elfogadása óta a kiváló vízminőségű területek aránya nőtt, és az elmúlt években a part menti fürdőhelyek esetében 88 százalék, a medencés fürdőhelyek esetében pedig 78 százalék körüli értéken stabilizálódott.
A jelentés azt is megállapította, hogy 2021-ben a vizsgált területek 95,2 százaléka megfelelt a vízminőségre vonatkozó minimumkövetelményeknek. Eszerint 

Ausztriában, Máltán, Horvátországban, Görögországban, Cipruson, Dániában és Németországban a fürdővizek legalább 90 százaléka kiváló minőségű volt.

A Magyarországon listába vett 274 fürdőhely 60,2 százaléka (165 fürdőhely) felel meg a legmagasabb szintű minőségi előírásoknak. Jó minősítést 64, kifogásolható minősítést hat, rossz minősítést négy fürdőhely kapott. További 35 magyar fürdőhely nem kapott uniós minősítést az előző évben.
Összességében kontinensszerte csökkent a vízminőség szempontjából kifogásolt fürdőhelyek aránya 2013 óta. Tavaly a kifogásolt fürdővizek az EU összes fürdőhelyének 1,5 százalékát tették ki, míg ez az arány 2013-ban két százalék volt. A rossz minőség gyakran rövid távú szennyezés eredménye – jegyzi meg az értékelő jelentés.

Borítókép: Az évek során javult a tengerparti fürdőhelyek vízminősége is (Fotó: Pusztai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.