Megújul a Széchenyi-kártya program

A kormány 2022. június 16-i ülésén a háborús gazdasági helyzetre való tekintettel áttekintette a kkv-hitelpiac helyzetét, valamint megvizsgálta a Széchenyi-kártya program eddig elért eredményeit, és döntött a program folytatásáról – jelentette be hétfői közleményében a gazdaságfejlesztési miniszter.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2022. 06. 20. 11:13
NAGY Márton
Budapest, 2022. május 26. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megújult Széchenyi-kártya program fix kamatozású, legfeljebb 3,5 százalékos hitelei 2022 júliusától év végéig érhetők el országszerte.

A program keretében elérhető hiteltermékek racionalizálásra és összevonásra kerültek a hitelcélok változatlansága mellett

– ismertette a miniszter közleménye.

A magyar kormány elkötelezett abban, hogy a háború okozta gazdasági nehézségek ellenére is támogassa a magyar családokat és a hazai vállalatokat. A kis- és középvállalatok hazánk gazdasági gerincét alkotják és több százezer család megélhetését biztosítják, ezért hiteloldali támogatásuk kulcsfontosságú. A magyar kormány célja, hogy a háború okozta gazdasági helyzetben a rendelkezésre álló eszközei segítségével elkerülje a hitel nélküli gazdasági növekedés kialakulását – hangsúlyozta a miniszter.

Korábban, 2009 és 2013 közötti időszakban már láthattuk, hogy a hitel nélküli gazdasági növekedés káros, a növekedés kulcsfontosságú pillére a megfelelő mértékű és egészséges szerkezetű hitelezés a vállalkozások számára. Ezt a gazdaságpolitikai célt a kkv-finanszírozás feltételeinek javításán keresztül kamattámogatás és hitelgarancia nyújtásával tudja segíteni a kormány

– fogalmaz a közlemény.

A kkv-finanszírozás feltételeinek javítását szolgálja a kormány legutóbbi döntése a Széchenyi-kártya program meghosszabbításáról, melynek segítségével a kkv-k fix kamatozású hiteltermékeket érhetnek el. A döntés értelmében 

a hiteltermékek racionalizálásra és összevonásra kerültek a hitelcélok változatlansága mellett.

A 2002-ben induló Széchenyi-kártya program mára a mikro-, kis- és középvállalkozások legsikeresebb támogatott hitelprogramjává vált, a program indulása óta a hazai kkv-szektor 390 ezer szerződött hitelügylet mellett több mint 4600 milliárd forint kedvezményes finanszírozási forráshoz jutott. A Széchenyi-kártya program keretében felvett hitelállomány jelenleg a kkv-szektor hitelállományának már a 13 százalékát adja, miközben kkv-szektor hitelei mögött 39 százalékban jelenik meg kezesként a Garantiqa – összegezte a gazdaságfejlesztési miniszter.

A kormány által támogatott Széchenyi-kártya program új konstrukciói a kabinet gazdaságstratégiai céljaival összhangban a piacihoz képest lényegesen alacsonyabb, legfeljebb 3,5 százalékos kamattal kiszámítható kereteket biztosítanak a kkv-szektor finanszírozásához és működéséhez, segítve ezzel a vállalkozások versenyképességének javítását és a munkahelyek megtartását

– mutat rá Nagy Márton.

A Széchenyi-kártya program 2022 júliusától év végéig országszerte a Széchenyi-kártya program eddigi hiteleihez hasonlóan a területi kereskedelmi és iparkamarák, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Kavosz Zrt. regisztráló irodáiban érhetők el. További információk a program kidolgozásában aktívan közreműködő Kavosz (www.kavosz.hu) oldalán található.

Nagy Márton a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) tartott budapesti sajtótájékoztatón kiemelte, Magyarországon a lakossági és a vállalati hitelpiac is két számjegyű növekedési dinamikát mutat, és megfelelően támogatja a gazdaságot – közölte az MTI.

Kormányzati támogatás nélkül az infláció és a kamatok emelkedése miatt hitelszűke lehetne, a kkv-k-nak pedig két számjegyű kamatozású hitellel kellene számolniuk, amelyet vélhetően nem vennének fel

– hívta fel a figyelmet a gazdaságfejlesztési miniszter.

Hangsúlyozta azt is, a háborús helyzet, az emiatt megnövekedett költségek ellenére a kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a hitelpiac ne sérüljön, a két számjegyű hitelbővülés megmaradjon, és továbbra is legyen gazdasági növekedés.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy egy ország akkor működik jól, ha jól működő gazdaság áll a háttérben, ezért a kamara partnere a kormánynak.

A Széchenyi-kártya program bizonyítottan sikeres, válságálló, a kkv-k finanszírozási igényeire gyorsan reagál, hidat képez a kormány, a bankok és a vállalkozások között – fogalmazott az MKIK elnöke.

Krisán László, a Széchenyi-kártya programot koordináló Kavosz Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Széchenyi-kártya program MAX hiteltermékei július elsejétől igényelhetők, a kamatok 0,5–3,5 százalék közöttiek, jóval elmaradnak a piacon jellemző 10 százalék feletti kamatoktól.

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.