Újabb támogatást kapnak a méhészek

Mintegy 10 milliárd forintra pályázhatnak a hazai méhészek. Az Agrárminisztérium által meghirdetett új pályázati konstrukció célja az állatjóléti feltételek javítása az ágazatban, ezáltal a méhcsaládok egészségének megőrzése. A pénzre nagy szükség van az ágazatban, a méhpusztulás ugyanis évről évre egyre nagyobb problémát jelent.

2022. 06. 20. 14:30
null
2020.04.30. Mogyoród Méhészet, méhész , méz, méh. Fotó:Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb tízmilliárd forintot kapnak a hazai méhészek a méhek állatjóléti feltételeinek javítására. Az Agrárminisztérium új támogatási konstrukció bevezetéséről döntött, amelynek célja a méhek jólétét előtérbe helyező méhészeti tevékenység elősegítése. Nagy István agrárminiszter közölte: a méhcsaládok egészsége, kiegyensúlyozott fejlődése, avagy nyugalma elősegítésével a méhcsaládok a betegségeknek jobban ellenállhatnak, így az egészséges méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltatása is fokozható. 

A kiírás ezért a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztését, valamint a méhegészségügyi problémák megelőzését célozza, ennek érdekében támogatja a méhek jólétét szolgáló higiéniai, állatvédelmi körülmények biztosítását.

A méhészek július 19-ig igényelhetik a támogatást, a kötelezettségvállalási időszak pedig július elsejétől 2024. december 31-ig tart. Fontos kritérium ugyanakkor, hogy a felhívás keretén belül az Agrárminisztérium csak a nyilvántartásban szereplő méhészek számára biztosít vissza nem térítendő támogatást. A méhészeknek pedig a kérelem beadását megelőzően legalább 3 éve bejelentett és nyilvántartott méhtenyészettel kell rendelkezniük.

A többlettámogatásra nagy szükség van az ágazatban, a méhcsaládok egészsége ugyanis egyre fontosabb kérdéssé válik. A méhpusztulás évről évre nagyobb problémát jelent. Ahogyan azt Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke korábban lapunknak elmondta: a méhek élettartama a néhány évtizeddel korábban tapasztalthoz képest lerövidült. 

Az idei szezonban is jelentős méhpusztulással szembesültek a méhészek. A múlt év őszén 1,2 millió méhcsalád telelt be, ebből azonban 200-250 ezer család elhullott. Ez azonban a szakember szerint már nem számít kirívó esetnek, a méhcsaládok ilyen arányú pusztulása sajnos ma már átlagosnak mondható, a méhészek minden évben számolnak vele.

A méhpusztulás hátterében több tényező is meghúzódik. A nagyüzemi mezőgazdaság mellett a klímaváltozás is felelőssé tehető azért, hogy a méhek nem tudnak megfelelően felkészülni a téli időszakra. A kukorica- és napraforgó-virágporon kezdődik a méhek betelelése, onnantól kezdve a méhcsaládok kondíciója romlik. Ráadásul minden augusztus aszályos, hiányoznak a természetes nektárt biztosító növények, amelyek megteremtenék a beteleléshez szükséges minőségi táplálékot.

Az egészséges méhállomány támogatása ugyanakkor nem csak a méhészkedésből élő gazdálkodók érdeke. A beporzó rovarok ugyanis egyes becslések szerint évi 15 milliárd euróval járulnak hozzá az európai mezőgazdasági termelésről. Ez az összeg a méhpusztulások miatt a következő évtizedekben jelentősen csökkenhet.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.