Szabályozásra vár az új típusú munka

A munka világának átalakulása uniós és nemzeti szinten is új szabályokat követel meg a munkavállalók védelmében. A digitális szolgáltató platformok robbanásszerű terjedésével nélkülözhetetlenné vált annak törvényi erejű tisztázása, hogy mik azok az esetek, amikor a digitális platform által nyújtott szolgáltatásokat végzőkkel munkaviszonyt kell létesíteni, vagy egyéni vállalkozói szerződéssel végezhetik feladatukat. A munkavállalók jelenleg védtelenek az automatizációt lehetővé tévő algoritmusokkal szemben is. Az újfajta foglalkozási formák rendezésére uniós kötelező irányelv készül.

Nagy Kristóf
2022. 06. 17. 19:55
Forrás: fuvar.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan kötelező irányelv védheti a platformgazdaságban dolgozókat. A platformmunka a digitalizációval és a közösségi megosztással együtt terjedő új formája a munkavállalásnak. Azokat érinti, akik valamilyen digitális platformon működő szolgáltatóval állnak szerződéses viszonyban, ugyanakkor nincs közvetlen kapcsolatuk a platform üzemeltetőjével. A feladatok kiosztása, azok elvégzésének ellenőrzése a digitális térben automatikusan zajlik, algoritmusok segítségével. 

Platformmunkás például a biciklis futár, aki a mobilapplikáción keresztül rendelt ételt kiszállítja. Ő nem az étteremmel áll szerződéses viszonyban, hanem az applikáció üzemeltetőjével. Jogviszonya így nem munkaviszony, hanem szerződéses viszony, amelyben a szolgáltatás elvégzését vállalja, meghatározott díjért. 

Ez ugyanakkor sokszor aggályos jogviszony, mivel a vállalkozóknak, önfoglalkoztatóknak sok esetben olyan elvárásoknak kell megfelelniük, amelyek csak munkaviszony keretében írhatók elő.

A készülő uniós irányelv szerint a platform jogilag munkáltatónak minősül, ha az alábbi kritériumok közül legalább kettőnek megfelel: 

  • meghatározza a javadalmazás mértékét vagy felső határokat állapít meg,
  • távolról felügyeli a munkavégzést,
  • korlátozza a munkaidő vagy a távollét időtartamának megválasztását,
  • a feladatok elfogadásának vagy megtagadásának szabadságát,
  • kötelező szabályokat állapít meg a megjelenésre, a magatartásra vagy a munkavégzés gyakorlatára vonatkozóan,
  • korlátozza annak lehetőségét, hogy ügyfélbázist építsenek ki,
  • vagy akár meg is tiltja, hogy munkát végezzen harmadik fél megbízásából.

A jogviszony tisztázása kiemelten fontos, mivel a munkaviszony egyben szociális védelmet is jelent, mivel a munkavállalóknak – szemben az egyéni vállalkozókkal – jár legalább a minimálbér összege, jogosultak fizetett szabadságra és egészségügyi ellátásra. 

A jogviszony fontos a munkavédelem szempontjából, mivel a munkavégzés közben bekövetkező balesetért a munkáltatót terheli felelősség, így kártérítési kötelezettség is.

Szintén szabályozná az unió az algoritmusokat. A platformmunka velejárója, hogy a feladatok kiosztása, a szolgáltatásban részt vevők ellenőrzése automatikusan történik, algoritmusok segítségével, egységesített folyamatokkal. Az új irányelv kimondja, hogy az algoritmusok működését átláthatóvá kell tenni és meg kell hagyni az emberi beavatkozás lehetőségét. Fontos, hogy az automatizált döntések is jogilag kifogásolhatók, megtámadhatók legyenek.

Elkészült a home office-útmutató. Egyszerűsödtek júniustól a távmunkával kapcsolatos munkavédelmi szabályok – közölte pénteken a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). A munkavédelemről szóló törvény megkülönbözteti a számítástechnikai eszközzel és a nem számítástechnikai eszközzel végzett távmunkát. Előbbi esetén a munkáltatónak írásos tájékoztatást kell adnia a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörülmények szabályairól. A munkáltató tájékoztatása alapján a munkavállaló szabadon választhatja meg a munkavégzés helyét. A nem számítástechnikai eszközzel végzett távmunka ugyanakkor csak a munkavédelmi szempontból előzetesen megfelelőnek minősített helyen végezhető, ezért a munkáltatónak ellenőriznie kell és jóvá kell hagynia a kiválasztott helyszínt. A munkavédelmi előírások betartását részletes tájékoztatóval segíti a TIM.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Fuvar.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.