Több ország is követi a magyar modellt

Az árstop becslések szerint három-négy százalékkal csökkenti az inflációs rátát – hangsúlyozza az Alapjogokért Központ.

Forrás: FACEBOOK2022. 06. 16. 20:14
Budapest 2022.02.22. MOL benzinkút Foto: Kallus György / VG Fotó: KALLUS GYÖRGY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor friss bejelentése alapján az élelmiszerárstopot és a benzinárstopot október 1-jéig, a hitelmoratóriumot és a kamatstopot pedig december 31-ig meghosszabbította a kormány. A kabinet álláspontja világos: a fegyveres konfliktust be kell fejezni, de addig is a magyar embereket meg kell védeni a háborús gazdasági válságtól – olvasható az Alapjogokért Központ Facebook-bejegyzésében.

A bejegyzésben kifejtették: A háborús inflációval sújtott Európában meredeken emelkednek a megélhetési költségek, köztük az élelmiszerek és az üzemanyagok árai. Az Európai Unió elhibázott szankciós politikája ráadásul – nem meglepően – csak olaj volt a tűzre. A brüsszeli szankciók ugyanis csak növelik a háborús inflációt, Oroszországnak azonban nem ártanak. Ezért is kiemelkedő fontosságú a kormány döntése, miszerint érvényben maradnak a korábban bevezetett árakat korlátozó intézkedések még több hónapon át.

Hozzátették: Az élelmiszerárstopot és a benzinárstopot 2022. október 1-jéig, a hitelmoratóriumot és a kamatstopot 2022. december 31-ig hosszabbítja meg a kormány. A magyar modellt több ország is átvette: Horvátországban árstop van érvényben az üzemanyagokra, Szlovákiában az elektromos áramra, valamint Spanyolország és Portugália hatósági árat vezetett be az áram előállítására használt földgázra.

A háború hatásaként Európában az alapvető élelmiszerek drasztikus drágulására számítanak a szakértők, azonban hazánkban ezt korlátozza az árplafon, mely jelentősen hozzájárul a hazai infláció mérsékléséhez is: az árstop becslések szerint három-négy százalékkal csökkenti az inflációs rátát. Több uniós tagország lakói kénytelenek voltak hozzászokni az ezer forintnál is magasabb benzinárhoz, valamint a négy-ötszörösére emelkedett gázárhoz, melyek költségének csökkenésére nem számíthatnak a közeljövőben. Magyarországon azonban eme folyamat begyűrűzését meggátolja a benzinárstop, amely október 1-jéig garantálja, hogy 480 forintért tankolhassunk.

Az infláció világszintű elszabadulása különösen nehéz helyzetbe hozta a hiteltartozást törlesztő családokat, de a hitelmoratórium meghosszabbítása és a kamatstop az ő helyzetüket is jelentősen segíti. A cél továbbra is az, hogy a háború árát ne a magyar családokkal és emberekkel fizettessék meg! – hangsúlyozza az Alapjogokért Központ a Facebook-bejegyzésében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kallus György/VG)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.