Brüsszeltől kér segítséget az agrártárca

Súlyos helyzetet teremtett az aszály a hazai mezőgazdaságban. A szántóföldi növénytermesztők mellett az állattartóknak is komoly fejfájást fog okozni, hogy az extrém szárazság miatt az idén a szokásosnál lényegesen kevesebb gabona termett. A gazdálkodók érdekében az agrártárca az Európai Bizottsághoz fordult, kérve, hogy átmenetileg oldják fel a legelők kaszálására vonatkozó korlátozásokat.

2022. 07. 11. 14:00
null
20210606 MN Mogyoróska Csonkás Tanya ( a farkasok megeszik a marhákat című dolgozat ) Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottságtól kér segítséget a rendkívüli aszály miatt az Agrárminisztérium. Nagy István, a tárca vezetője közölte: a hazánkat sújtó rendkívüli aszályhelyzet miatt a növénytermesztők mellett az állattartók is súlyos károkat szenvednek el. A takarmány előállításhoz szükséges terméshozamok ugyanis messze az átlagos mennyiség alatt maradnak. 

Az agrártárca ebben a nehéz helyzetben minden lehetséges eszközzel küzd annak érdekében, hogy csökkenjenek a mezőgazdasággal foglalkozó gazdaságok veszteségei. Ennek egyik lépéseként soron kívüli engedélyt kér a minisztérium az Európai Bizottságtól az agrár-környezetgazdálkodási programban (AKG) érintett gyepterületekhez kapcsolódó kaszálási korlátozások feloldására.

– Bízom abban, hogy a bizottság felméri a helyzet valódi súlyát, és az állatok ellátása érdekében lehetőséget ad az időbeli korlátozások mérséklésére – hívta fel a miniszter a figyelmet. Úgy látja ugyanis, hogy a tervezett intézkedéssel enyhülhetnek a gazdálkodók gondjai annak ellenére, hogy az aszállyal érintett területekről már csak csökkent értékű takarmány nyerhető ki.

A tárcavezető a közösségi oldalán közzétett tájékoztatásban kitért arra is, hogy a magyar agrárium és élelmiszer-ellátás biztonságának fenntartása nemzetstratégiai jelentőségű ügy, hiszen az önellátás képessége a társadalmi stabilitás fontos pillére.

– A mezőgazdaság szereplői kitartó és elkötelezett munkájukkal erős és válságálló ágazatot tudhatnak magukénak, melynek működtetésében a továbbiakban is számíthatnak a kormány támogatására – hangsúlyozta Nagy István.

Az aszály az idén minden eddiginél nagyobb méretet öltött, a szárazság pedig komoly károkat okozott a szántóföldeken. Jól jelzi ezt, hogy a gazdálkodók az idén rekordméretű területről jelentettek aszálykárt, az agrárkárenyhítési rendszerben mintegy 322 ezer hektárra nyújtottak be igényt a gazdálkodók. Bár az őszi vetésű kalászosok aratása még nem ért véget, azt már most látni lehet, hogy a megszokottnál jóval kevesebb termés kerülhet idén a magtárakba. 

Az aratási koordinációs bizottság múlt heti ülését követően Feldman Zsolt, az agrártárca államtitkára közölte: a búza esetében az elmúlt öt év átlagához képest több mint harmincszázalékos lehet a csökkenés. Az össztermést egyelőre nehéz megbecsülni, de valószínűleg nem éri el a négymillió tonnát. 

A termésátlagok között azonban megyénként nagyon jelentős eltérések lehetnek, míg az Alföldön pusztított a szárazság, a Dunántúli megyékben jobb a helyzet. A repce termésmennyisége legfeljebb négyszázezer tonnára becsülhető, a hektáronkénti átlag 1,9 tonna, a visszaesés a korábbi évekhez képest negyven-ötven százalékos. Az őszi árpa betakarítása a végére ért, összesen 1,4 millió tonna került a magtárakba. 

Az államtitkár ugyanakkor leszögezte, hogy az aszály ellenére is lesz elegendő búza ahhoz, hogy a belföldi szükséglet biztosítva legyen. 

A szakemberek szerint a terméskiesés elsősorban az exportra lesz hatással. Míg korábban 2-2,5 millió tonna gabona jutott a külpiacokra, az idén 2,5 millió tonnás belföldi fogyasztás mellett legfeljebb egymillió tonna maradhat kivitelre a learatott búzából.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.