Hitelmoratóriummal segítik a bajba jutott gazdákat + videó

Rendkívüli, ötpontos intézkedési tervről döntött az aszályveszélyhelyzeti operatív törzs. A gazdák hiteleire 2023 végéig moratóriumot rendel el a kormány, a biztosítótársaságoknak pedig a bejelentést követően 14 napon belül ki kell fizetniük az aszálykár miatt megítélt összeget a gazdálkodóknak.

2022. 07. 31. 8:28
állati jog
20220304 dunaharaszti paraszt sajt farm nagy istvan agrar miniszter es janus vojiechowski europai bizottsag mezogazdasagert felelos biztos havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az agrárium gyors megsegítése érdekében az operatív törzs első ülését követően azonnali intézkedésekről döntött – jelentette be Nagy István a közösségi oldalán. 

Ennek részeként a kormány hitelmoratóriumot rendelt el 2022 szeptemberétől 2023 végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszközhiteleire. 

A gazdák dönthetnek, hogy élnek-e a lehetőséggel. Döntés született emellett arról, hogy a bajba jutott állattartók számára hárommilliárd forint összegű takarmányszállítási támogatást biztosítanak. E mellett a mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntöző művek megnövekedett energiaköltségeire 1,4 milliárd forint többlettámogatást nyújt a kormány. További segítséget jelenthet, hogy a termelők rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeket újból benyújthatják és az igényeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja. 

Felgyorsítják a biztosítók aszálykárok felmérésére és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetésére vonatkozó eljárását. Ennek értelmében a biztosítóknak a kár bejelentésétől számítva 14 napon belül folyósítaniuk kell a termelőknek a megítélt kártalanítás összegét. 

A miniszter emlékeztetett arra, hogy július végére a tavaly ősz óta tartó csapadékhiány miatt az ország nagy részén súlyos aszály alakult ki. A búzánál elkönyvelt 25 százalékos terméskiesés után mára a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén megsemmisült, és most már a Dunántúl termését fenyegeti a szárazság.

 – A helyzet az ágazatban rendkívüli, az Alföldön tragikus – fogalmazott a táravezető. 

A szántóföldi növénytermesztők mellett azonban az állattenyésztőknek is komoly gondot okoz a szárazság.  Az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és kaszálni. A kiégett legelők arra kényszerítik a termelőket, hogy vásárolt abraktakarmánnyal és távolabbról szállított tömegtakarmánnyal etessék az állataikat. Mindez súlyos költségnövekedést jelent a gazdáknak. 

– Az operatív törzs folyamatosan dolgozik és figyelemmel kíséri az ágazatban kialakult helyzetet – hívta fel a figyelmet Nagy István. Majd hozzátette: várják a gazdák javaslatait, és tovább dolgoznak azon, hogy rövid, közép- és hosszú távon megoldást találjanak a történelmi aszály kezelésére. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)



 



 



 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.