Itt a bankok válasza az MNB kamatemeléseire: drágulnak a hitelek

Nem maradtak visszhang nélkül a Magyar Nemzeti Bank júliusi rendkívüli kamatemelései. Több bank is hóközi lépésekkel drágította a személyi vagy lakáshiteleit. A pénzügyi intézmények reakciói eddig ugyan visszafogottak, de az elkövetkező napokban jöhetnek újabb lépések. Akadnak ugyanis olyan hitelintézetek, amelyek már egy hónapja vagy még régebben nem reagáltak a jegybanki lépésekre a ajánlataikban – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Horváth Éva
2022. 07. 16. 17:51
null
Woman in banker's office signing financial loan for project
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) már július első felében az alapkamatot és az egyhetes betéti kamatot is két százalékkal, 9,75 százalékra emelte. Mindeddig azonban elmaradt a nagybankok válasza, nem módosítottak a hitelajánlataikon. Tették ezt úgy, hogy a túlnyomó többségük már az MNB június végi kamatemeléseire sem reagált.

Most azonban többen is hóközi változtatásokat hajtanak végre. Van olyan bank, amelyik a lakáshitelei kamatát növeli, míg mások a személyi kölcsöneiket drágítják.  

A Takarékbank július 15-től a Fogyasztóbarát személyi hitelének a kamatát egy százalékkal emelte meg, ami így az 11,99-ről 12,99 százalékra nőtt. A hitelkiváltó és szabad felhasználású személyi kölcsöneinél 0,5–1 százalékos emelést hajtott végre attól függően, hogy mennyi az igénylő havi jövedelme, illetve mennyi pénz havi utalását vállalja a számlájára. A már eddig is tíz százalék feletti kamatú érintett hitelajánlatoknál 0,5 százalék volt a szint emelése, a tíz százalék alattiaknál egy százalék. Utóbbiaknál azonban még így is a bűvös tíz százalék alatt tartották a kamatot.

A Takarékbankhoz hasonlóan a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB-nál hétfőtől, július 18-ától lépik meg ugyanezeket a változásokat a minősített fogyasztóbarát személyi hitelnél és a szabad felhasználású személyi kölcsönöknél.

Hétfőtől a kölcsöneihez utoljára májusban nyúló K&H is hóközi kamatemelést tervez, nála egyes lakáshitelek drágulására számíthatunk – írja a szakportál. A minősített fogyasztóbarát lakáshitelének kamata várhatóan az alábbiak szerint változik: ötéves kamatperiódussal 1,2 százalékponttal; tízéves kamatperiódussal 0,65 százalékponttal növekszik; végig fix kamattal tíz évre a változás plusz 0,65, 15 évre 0,25, végig fix kamattal húsz évre 0,2 százalékpont.

A többi nagybank közül ebben a hónapban eddig egyedül a Raiffeisen emelte a kamatait, de még a júliusi jegybanki lépések előtt, elsején – mutat rá a Bank360.hu összeállítása. Ekkor az osztrák hitelintézet a személyi kölcsönöknél egy, a lakáshiteleknél 0,7 százalékkal srófolta feljebb a kamatokat. A CIB, az Erste és az Unicredit utoljára júniusban nyúlt a hitelei kamataihoz különböző időpontokban, az OTP pedig, a K&H-hoz hasonlóan, még májusban. 

A Takarékbank, az MKB és az Unicredit részéről ugyanakkor arra is volt példa, hogy akciósan vagy általánosan csökkentettek egyes hiteleik kamatán.

Az MNB-nek az inflációt és a forint árfolyamromlását fékezni igyekvő nagyarányú kamatemelései után nem lenne meglepő, ha az elkövetkező napokban, hetekben további bankok is drágítanák a hiteleiket. A Bank360.hu szerint ezt ugyanakkor már korlátozza, hogy az emelkedő kamatok elriaszthatják az ügyfeleket a hitelfelvételtől, ami viszont nem érdeke a pénzügyi intézményeknek.

Borítókép: Hitelfelvételi tárgyalás szerződéskötés előtt egy bankfiókban

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.