időjárás 11°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Mennyit fogyasztanak háztartási eszközeink? – mindenre fény derül

Forrás: Ripost
2022.07.23. 09:21 2022.07.23. 12:49
Mennyit fogyasztanak háztartási eszközeink? – mindenre fény derül

A rezsicsökkentés változásának bejelentése óta mindenki vad számolgatásba kezdett. Vajon beleférek a kedvezményes tarifába? Min tudok még spórolni? Mennyit fogyaszt a tévé, a hűtő, a mosógép, a porszívó vagy éppen a villanyborotva? A Ripost már beszámolt róla, hogy azok, akik az átlagos mennyiségű energiát fogyasztják, vagyis áramból havonta 210 kWh-nál, vagy évente 2523 kWh-nál nem használnak többet, ugyanannyit fizetnek majd, mint eddig, vagyis nem drágul számukra az energia – olvasható a Ripost cikkében.

A havi 210 kWh fogyasztásba nagyon sok minden belefér. Az Mvmnext.hu oldalán nagyon hasznos számok jelentek meg arról, hogy mennyit fogyaszt mindaz az elektromos hálózatról üzemelő berendezés, amely megtalálható ma már a legtöbb háztartásban. Bár a porszívó nem szerepel a felsorolásban, a Ripost azért szerepelteti benne.

A rezsicsökkentés módosulása miatt érdemes arra is odafigyelni mennyit áramot fogyaszt egy televízió. Fotó: Pixabay.com

Először nézzük azokat, melyek manapság már kikerülhetetlenek:

Porszívó: 0,4–1 kwh/óra (a gép teljesítményétől függően)

Hűtőszekrény: 2 kWh/nap

Mosógép: 10 kWh (heti mosás egy négytagú családnak)

Televízió: 1 kWh (napi 6–9 órányi használat)

Hajszárító: 1 kWh (6-szor 10 percnyi használat)

Világítás: 1 kWh (100 W-os izzó tízórányi használata)

Vasaló: 1 kwh (két óra használat)Ha ezeket havi bontásban nézzük úgy, hogy a négytagú mintacsalád hetente egy órát porszívózik, hetente kétszer mos, napi 9 órát tévézik, hetente mos hajat, havonta 8 órát vasal és napi öt órát használ nyolc darab százas izzót, a fogyasztása nagyjából 125 kWh lesz.Ahhoz, hogy benne maradjunk a limitben, havonta még 85 kWh-t használhatunk.

A legtöbb családban már van mikrohullámú sütő, gáztűzhely helyett villanytűzhely, sőt számítógép és kávéfőző is, illetve tölteni kell a mobilokat is.

Mikrohullámú sütő: 1 kWh (öt adag fagyasztott, félkész étel felmelegítése)

Villanytűzhely: 20 kWh (egyheti étel elkészítése egy négytagú családnak)

Számítógép: 1 kWh (háromórányi használat)

Kávéfőző: 1 kWh (40 csésze kávé elkészítése)

Mobilok töltése: 1 kWh (100 töltés)

Nos, mennyit is fogyaszt mindez egy négytagú család esetében? Ha két számítógépet napi három órát használja a család és havonta 40 csészényi kávét főznek, akkor még további 84 kWh-t használnak el, vagyis beleférnek a legalacsonyabb keretbe.Persze ha valaki energiatakarékos izzókat használ, villany helyett gázzal főz, akkor már például a klíma használata is belefér. Utóbbinak egész napos használata, teljesítménytől függően 1–10 kWh lehet.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

 

Energia-veszélyhelyzet

A pandémia éveit idézheti az energiaválság Németországban

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.