Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Mire készül Ukrajnában a Monsanto?

Már a háború előtt elkezdődött az amerikai Monsanto ukrajnai tevékenysége. A mezőgazdasági-vegyipari óriásvállalat a GMO-termények élharcosa a világban. Ez az egyik olyan cég, amely a hírek szerint birtokolja az ukrajnai földek jelentős részét. A Monsanto már 2013 környékén jelentős befektetéseket hajtott végre Ukrajnában, abban bízva, hogy sikerül úgy alakítani a törvényi kereteket, hogy az megfeleljen a génmódosított termékeinek – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA NEMZETKÖZI HÍRÜGYNÖKSÉG2022. 08. 04. 5:45
March Against Biocides And GMO Maker Bayer-Monsanto
FRANCE-MONSANTO-PROTEST Fotó: ALAIN PITTON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai Monsanto – amelyet 2018-ban vásárolt fel a német Bayer vállalat – a világ legnagyobb génmódosított vetőmagokat fejlesztő és gyártó cége. Az egyik leggyűlöltebb vállalatként tartják számon és különböző csoportok rendszeresen tüntetnek ellene – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az Egyesült Államokban – ahol a kukorica és a szója szinte száz százalékban génmódosított – a Monsanto az egyik főszereplő. De a világ szinte minden országában jelen van, ahol lehet, ott génmódosított terméket árul, ahol nem, ott más fajtákat, nemcsak vetőmagokat, hanem növényvédőket, rovar- és gyomirtókat is. Hogy termékei súlyosan egészségkárosítók, arról 2019-ben bírósági döntés is született.

A francia Paul François majdnem tíz éven át pereskedett a Monsantóval, mivel állítása szerint a cég gyomirtója miatt memóriazavarok, fejfájás és dadogás lépett fel nála, az esetleges mellékhatásokat pedig nem tüntették fel megfelelően a termék csomagolásán. A franciaországi bíróság a férfinak adott igazat. De több amerikai ügy is volt hasonló témában – az ottani károsultaknál daganatos betegséget okozott a Monsanto vegyszere.

A cég az egyike annak a három vállalatnak, amelyekről az Australian Natio­nal Review nemrégiben azt írta, hogy megszerezték Ukrajna termőföldjeinek jelentős részét. A cégóriás ukrajnai ténykedése azonban már korábban megkezdődött: 2013-ban – vélhetően a vállalat nyomására – az agrárszövetségek kezdeményezték a génmódosított vetőmagok legalizálását Ukrajnában.

A portálnak nyilatkozó Volodimir Klimenko, az Ukrán Gabonaszövetség elnöke akkor azt mondta, olyan vetőmagok (elsősorban kukorica és szója) legalizálását kérik, amelyeket az Egyesült Államokban már sikerrel teszteltek. Klimenko arról beszélt az Interfaxnak, hogy bízni kell a külföldi tapasztalatban, ugyanis a saját fejlesztéshez évtizedek kellenének.

Valamivel később, 2015 januárjában, a Riseuptimes.org írt a Monsanto ukrajnai tevékenységéről. Cikkükben árulkodónak nevezték, hogy az óriáscég irodát nyitott az országban. Ahogy fogalmaztak: az amerikai hadsereg is először csak bázisokat állít fel azokon a helyeken, ahol politikai befolyást akar szerezni.

A folytatásban pedig így fogalmaz a cikk szerzője: 

A Nemzetközi Valutaalap 17 milliárd dolláros kölcsönt adott Ukrajnának, de azzal a feltétellel, ha nyitnak a biotechnológiai gazdálkodás, valamint a Monsanto mérgező terményeinek és vegyi anyagainak értékesítése felé, ezzel elpusztítva az egyik legérintetlenebb termőföldet Európában.

A lap már 2015-ben kijelentette: a húzással a Monsanto vetőmaggyártó, valamint a DuPont nevű mezőgazdasági óriás (amely szintén gyanúba keveredett az ukrajnai földvásárlás kapcsán), virágkorát éli majd Ukrajnában.

Borítókép: Májusban Franciaország több városában is tüntettek a cég tevékenysége ellen (Fotó: Europress/AFP)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.