Számos brit család nem fogja tudni kifizetni a fűtésszámlákat

A szigetország gazdasága már a negyedik negyedévben recesszióba csúszhat.

Forrás: Vg.hu2022. 08. 29. 13:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Goldman Sachs elemzői arra számítanak, hogy a szigetország gazdasága már a negyedik negyedévben recesszióba csúszik, jövőre pedig a korábban becsült 1,1 százalékos növekedés helyett valószínűleg 0,6 százalékkal zsugorodik az energiaköltségek emelkedése közepette, ami jelentősen visszafogja a reálfogyasztást – számolt be a VG.

Az amerikai pénzügyi szolgáltató Sven Jari Stehn vezette közgazdászai a hétfői jegyzetükben azt írták, hogy a háztartások megtakarítási rátája jóval az egyensúlyi alá, a rekordalacsony szintet jelentő 3,5 százalékra esik 2023 második negyedévében. A Bloomberg által ismertetett előrejelzésük szerint a rendelkezésre álló reáljövedelmek 2,9 százalékkal, a reálfogyasztás pedig 1,4 százalékkal csökken jövőre.

Úgy látjuk, hogy a kockázatok egy súlyosabb és elhúzódó recesszió felé tolódnak. A gázárak hosszabb ideig magasak maradhatnak, a háztartások kisebb mértékben mondhatnak le a többletmegtakarításaikról, és a nekik nyújtott további költségvetési támogatás összege kisebb lehet, mint alapvetésünkben feltételeztük

– írták. 

E forgatókönyv esetén a brit gazdaság akár 3,4 százalékkal is zsugorodhat a következő egy évben, alapesetben azonban a recesszió viszonylag enyhe lesz, tekintettel a fiskális támogatásra, a többletmegtakarításokra és az erős munkaerőpiaci lendületre. A recessziós kilátások azonban aligha tartják vissza a Bank of Englandet a monetáris politika további szigorításától, hogy megfékezze az inflációt. A Goldman szeptemberben 50 bázispontos kamatemelést vár és felfelé mutató kockázatokat a novemberi és decemberi negyedpontos emelésre vonatkozó felhívásához képest. 

A brit energiaárak októbertől nyolcvan százalékkal, egy átlagos háztartás esetében 3549 fontra ugranak, ami tovább súlyosbítja a megélhetési válságot, és szívszorító döntésekre kényszeríti az embereket (egy font 483,76 forint). A Liberális Demokraták megbízásából készített felmérés eredménye szerint a felnőttek 23 százaléka mondta azt, hogy nem fogja télen bekapcsolni a fűtést vagy kénytelen lesz hitelkártyával fizetni a számlákat.

A gyerekesek körében pedig még magasabb, 27, illetve 33 százalék ez az arány. A megkérdezettek tíz százaléka csak kölcsönből tudja majd fedezni a magasabb költségeket – idézi a Sky News információit a VG.

A teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.