Uralni kell az energiaválságot

A kor egyik legnagyobb kihívása az, hogy a vállalatok miként tudják uralni az energiaválság nyomán kialakult nehéz helyzetet; a V-Híd Zrt.-nek megvan erre a stratégiája – hangoztatta a cég vezérigazgatója a Mészáros Csoport VI. konferenciájának nyitónapján Balatonalmádiban kedden.

Forrás: MTI2022. 08. 02. 16:48
SÁRVÁRY István
A Mészáros Alapítvány konferenciája Balatonalmádiban Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sárváry István közölte: a Mészáros Csoporthoz tartozó V-Híd Zrt. esetében is érződik a válság hatása, hiszen az alapanyagként használt acél ára 2016 óta a háromszorosára nőtt, a rézé pedig két és félszeresére.

Elmondta, a válság kezelése érdekében olyan gépeket vesznek, amelyek fajlagosan olcsóbbá teszik az építési tevékenységet, emellett törekszenek az anyagok újrahasznosítására.

A húszmilliárd forintos eszközparkkal rendelkező V-Híd ötven kilométernyi vasutat épít át évente; a feladatai közé tartozik felüljárók, aluljárók építése, villamosítás – ismertette.

A felhasznált alapanyagokról szólva közölte: évi 1500 tonna acélt használnak fel a sínekhez, vasúti zúzott kőből 7500 tonna szükséges egy kilométernyi szakasz fedéséhez. Az anyagokat Ausztriából, Hollandiából szállítják, de hazai alapanyagokat is használnak.

Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy egyre nagyobb szerep jut a cégek társadalmi felelősségvállalásának a munkahelyválasztásban is. Mint mondta, a Mészáros Csoport öt év alatt hétmilliárd forintot fordított egyebek mellett szociálisan rászorulók támogatására, segélynyújtásra.

A társadalmi felelősségvállalás legfőbb célja, hogy a cég fenntartható üzleti módszerekkel dolgozzon és emellett pozitívan hasson a környezetére – tette hozzá.

A Mészáros Csoport ez irányú tevékenysége sokrétű, hiszen alapítványokat működtetnek, saját maguk által szervezett programokkal segítik a családokat, például szociális üdültetés keretében – mondta.

Hozzátette: tavaly és tavalyelőtt száztonnányi élelmiszert juttattak el rászorulóknak a cég száz munkavállalójának önkéntes részvételével.

A High-Tech Suli programnak köszönhetően hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózását segítik, erre a célra évi 500 millió forintot áldozva.

Az ukrajnai menekültek elszállásolásában tizenkétezer vendégéjszaka biztosításával vettek részt.

Tóth Krisztina elmondta azt is, hogy a cég égisze alatt 2021 decembere óta működő Pro Filii Alapítvány éves keretösszege egymilliárd forint a szociálisan és egészségileg hátrányos helyzetű rászorulók támogatására. A pályázatok útján igényelt összeg az első negyedévi 1,3 milliárdról a második negyedévben már több mint hárommilliárd forintra nőtt, ami azt mutatja, hogy óriási az érdeklődés és az igény az ilyen jellegű támogatásokra – közölte. (Az alapítvány negyedévente 250 millió forint összegben ítél meg támogatásokat, azaz évente összesen egymilliárd forint értékben. Az idén az első két negyedévben 121 nyertes pályázót támogattak ötszázmillió forint értékben.)

A szerda délután záródó konferencián egyebek mellett biztonságpolitikai, kulturális, haditechnikai kérdések is napirendre kerülnek.

Borítókép: Sárváry István, a Mészáros Csoporthoz tartozó V-Híd Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a Mészáros Alapítvány konferenciáján Balatonalmádiban (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.