A háború következményeire fókuszál a Mészáros Alapítvány VI. Konferenciája

Az orosz–ukrán háború biztonságpolitikai, gazdasági és társadalmi következményeire fókuszál a Mészáros Alapítvány VI. Konferenciája. Az augusztus 2-án és 3-án megrendezésre kerülő szimpózium helyszíne ezúttal Balatonalmádi, ahová mintegy 200, az alapítvány ösztöndíjában részesülő, felsőoktatási jogviszonnyal rendelkező diákot várnak – áll a Pro Filii Alapítvány közleményében.

Forrás: Pro Filii Alapítvány2022. 08. 02. 10:13
Kelemen Beatrix Csilla
Egerszalók, 2021. augusztus 27. Kelemen Beatrix Csilla, a Mészáros Alapítvány elnöke beszédet mond a Mészáros Alapítvány V. konferenciáján az egerszalóki Saliris Resort Spa & Konferencia Hotelben 2021. augusztus 27-én. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mészáros Alapítványt 2016-ban hozta létre Mészáros Lőrinc azzal a céllal, hogy a Felcsúton, Alcsútdobozon, Vértesacsán, Kajászón, Tabajdon és Vál községben élő, ott állandó lakcímmel rendelkező, a felsőoktatásban tanulmányokat folytató diákokat ösztöndíjban részesítse. Az alapítvány működésének indulása óta eltelt hat év alatt több mint ezer diák kapott ösztöndíjat csaknem 600 millió forint értékben. A pályázat útján elnyerhető támogatás egyik feltétele, hogy az ösztöndíjban részesülő diákok évente egy alkalommal részt vesznek a Mészáros Alapítvány által szervezett komplex programon.

A kétnapos konferencia tematikáját idén az orosz–ukrán konfliktus határozza meg, ennek biztonságpolitikai, gazdasági, társadalmi és kulturális következményeiről lesz szó neves közéleti emberek részvételével, de szó lesz az egymást követő válságok hazai turisztika és gasztronómiai hatásairól is. 

A konferencián többek között előadást tart Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója, Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója is. Az előadásokat követően vitákat is rendeznek az egyes témakörökben: az információs hadviselés formáiról rendezett kerekasztal-beszélgetésen részt vesz többek között Krasznay Csaba, a Kiberbiztonsági Kutatóintézet igazgatója és Rácz András Oroszország-szakérő, a Kurzus vagy identitásépítés a magyar kultúrában? című vitafórumon pedig részt vesz mások mellett Káel Csaba mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház főigazgatója – ismerteti közleményében a Pro Filii Alapítvány.

Az ösztöndíjasok minden évben beszámolnak tanulmányi és egyéb egyetemi tevékenységeikről, év végén egy tanulmányt is be kell adniuk. A 2021-2022-es tanévben mintegy 164 ilyen dolgozat született. A legkiválóbb teljesítményt nyújtó hallgatók külön díjazásban részesülnek. A konferencián kilenc diákeladó is felszólal, akik a többi között a digitalizáció hatékonyságot javító alkalmazásáról, vidékfejlesztési lehetőségekről, illetve energiahatékonyságról adnak elő.  A Mészáros Alapítvány küldetése a hallgatók anyagi támogatásán túl, hogy érdemi segítséget nyújtson a pályakezdőknek. Ennek érdekében elősegíti a munkaadók és a leendő munkavállalók közti kapcsolatteremtést a tanulmányok során és azt követően is – olvasható a közleményben.

Borítókép: Kelemen Beatrix Csilla, a Mészáros Alapítvány elnöke beszédet mond a Mészáros Alapítvány V. Konferenciáján az egerszalóki Saliris Resort Spa & Konferencia Hotelben 2021. augusztus 27-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.