Bojkottálják a számlák befizetését a britek

A briteknél is hatalmas gondot okoz az energia drágulása. A szolidaritásból alakult Don’t Pay UK szerveződés célja, hogy tiltakozzon a nyolcvanszázalékos rezsiemelés ellen, és tárgyalásra kényszerítse a szolgáltatókat – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 09. 06. 6:38
Protest At Ofgem HQ Over Fuel Bills
LONDON, ENGLAND - AUGUST 26: Activists attend a protest called by Don't Pay UK protest outside Ofgem at Canary Wharf on August 26, 2022 in London, England. Ofgem announced the new rate for the energy price cap this morning rising by 80% from £1971 to £3549 per year from 1 October. (Photo by Guy Smallman/Getty Images) Fotó: Guy Smallman
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy friss kutatás szerint több mint 1,7 millió brit háztartás tervezi, hogy a jövő hónapban az energiaár-plafon nyolcvanszázalékos emelkedése miatt csatlakozik a tiltakozásokhoz, és nem fizetik tovább az energiaszámláikat.

A többség azt mondja, hogy a Don’t Pay UK mozgalom inspirálta őket, amelynek csupán annyi állt a felhívásában, hogy október elsejétől a felhasználók mondják le a közvetlen beszedéseket, és ne fizessék tovább a számláikat.

A mozgalom célja, hogy egymillió embert meggyőzzön arról, hogy az, ha kollektíven megtagadják a számlák kifizetését, a legjobb módja annak, hogy a kormányt és az energiaipari óriáscégeket a díjak újragondolására kényszerítsék. Az Opinium Research felmérése szerint a lakosság hat százaléka csatlakozott a kezdeményezéshez.

Egy nevét nem vállaló kisvállalkozó maga is aggódik a számlaemeléseknek az ágazatra gyakorolt hatása miatt. Az Egyesült Királyságban a vállalkozások 99 százaléka kisvállalkozásnak minősül, azaz ötven főnél kevesebbet foglalkoztat.

– Ahelyett, hogy több százezer és millió ember különböző időpontokban válik fizetésképtelenné, ha mindannyian egyszerre teszünk felajánlást, az igazán erős üzenetet jelent. Elfogadhatóbb árakra van szükségünk – mondta a kisvállalkozó.

Bár az ország megosztott a kampányt illetően, senki sem vitatja, hogy az energiaárak megdöbbentő mértékben emelkednek. Most az átlagos gáz- és villanyszámla az évi 1971 fontról 3549 fontra fog emelkedni.

Ha januárban az előrejelzéseknek megfelelően ismét emelkednek az árak, a tanulmányok szerint a brit háztartások csaknem kétharmada kerülhet nehéz helyzetbe, és a jövedelmüknek több mint tíz százalékát költik majd energiára.

A National Energy Action jótékonysági szervezet szerint évente mintegy tízezer ember hal meg a nem megfelelően fűtött otthonokban szívrohamban, agyvérzésben, hörghurutban és más súlyos betegségekben, amelyeket a hideg okoz vagy súlyosbít. Most, az energiaárak emelkedésével ez a szám még tovább nőhet.

A Don’t Pay UK mozgalomhoz való csatlakozással kapcsolatban azonban sokan aggódnak, hogy a szolgáltatók büntetni fogják őket.

– Fontos tudni, hogy komoly következményekkel járhat, ha hátralékot halmozunk fel – mondja Gillian Cooper, a Citizens Advice tanácsadó szervezet energiapolitikai vezetője. Az energiaszolgáltató előre fizetős mérőórára helyezheti át a nem fizető háztartásokat, de ritka esetben akár le is választhatja őket a hálózatról. A számlák kifizetésének elmulasztása a hitelminősítést is ronthatja, ami a jövőben megnehezíti a hitelfelvételt. Cooper azt tanácsolja, hogy „ha nem tudja fizetni a számlákat, az energiaszolgáltatónak bizonyos szabályok szerint segítenie kell. Ha beszél velük, talán képesek lesznek sürgősségi hitelt vagy megfizethetőbb fizetési tervet ajánlani.”

Nem az Egyesült Királyság az egyetlen európai ország, amelyet a koronavírus-járvány utáni fellendülés és az ukrajnai háború kitörése után energiaproblémák sújtanak. A Carbon­Brief elemzése szerint az ország azonban különösen ki van téve a magas gázáraknak, mivel a családok 85 százaléka gázkazánnal fűti otthonát, és a villamos energia mintegy negyven százalékát gáztüzelésű erőművekben állítják elő.

Borítókép: Gyarapszik a Don’t Pay UK mozgalom támogatói köre (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.