Rezsikatasztrófa fenyegeti a német háztartásokat

Nehéz idők elé néznek a német háztartások. Vannak, akik már így is túl keveset keresnek ahhoz, hogy félretegyenek, de a takarékpénztárak becslései szerint ez a helyzet nemsokára sokkal rosszabb lesz: a németek több mint felének a teljes jövedelmét megélhetési kiadásokra kell majd költenie.

V4NA
2022. 08. 23. 6:40
null
Orosháza, 2013. június 27. Lászlóné Tóth Irén gyújtja be egy gyufa lángjával egy gáztûzhely égõjét Orosháza közelében lévõ tanyáján 2013. július 27-én. Július 1-jétõl csökken a PB-gáz ára: a vezetékes, a tartályos és a palackos propán-bután- (PB-) gáz is hatósági áras, és így 10 százalékkal olcsóbb lesz. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brutális energia- és üzemanyagárak rekordszintű inflációt okoztak az elmúlt időszakban Németországban, emiatt egyre kevesebb pénzt tudnak félretenni a németek. A következő hónapokban pedig még drágább lesz a rezsi, ezért már a középosztálybeliek sem lesznek képesek félretenni a hideg időszak beálltával. Nem elég, hogy eleve magasabb lesz az áram és a gáz ára, a német kormány erre egy új gázadót is rárakott, emiatt egy átlagos négytagú háztartásnak az alapszolgáltatáson felül még 500-600 eurót is ki kell fizetnie illetékként. 

 

Arra számítunk, hogy a jelentős áremelkedés miatt a német háztartások akár hatvan százaléka is kénytelen lesz havonta a teljes rendelkezésre álló jövedelmét – vagy még többet – tisztán megélhetési kiadásokra fordítani” 

 

– mondta Helmut Schleweis, a Német Takarékpénztárak Szövetségének (DSGV) elnöke egy lapinterjúban. Összehasonlításként: egy évvel korábban ez az arány csak 15 százalék volt, ennyien nem tudtak félretenni a havi bérkifizetések után. A németországi szövetkezeti bankszektor ernyőszervezete, a Bundesverband der Deutschen Volksbanken und Raiffeisenbanken (BVR) is azt tapasztalja, hogy az embereknek már most is jóval kisebb a mozgásterük a korábbi időszakhoz képest. 

A DSGV szerint rendkívül feszült a helyzet a folyószámla-hitelesek körében is, ők ugyanis rendre kénytelenek túllépni a hitelkeretet, hogy fedezni tudják az extra kiadásokat. Az energiaárak drasztikus elszállása azonban leginkább a diákokat és a nyugdíjasokat érinti. A nyugdíjasoknak ugyanis alig marad pénzük a rezsiköltségek kifizetése után, a diákok pedig a szállásaik miatt aggódhatnak. Bajorországban, Bayreuth és Bamberg egyetemi városokban a diáklakások bérleti díja már 2022 első felében is csaknem hat százalékkal emelkedett, a méregdrága rezsi miatt ősszel és télen még ennél is nagyobb növekedésre számítanak a diákszövetségek. 

 

A növekvő energiaárak és az infláció óriási nyomást gyakorol a német gazdaságra, emiatt pedig könnyen előfordulhat, hogy százezrek fogják elveszíteni a munkájukat 

 

– erről közölt egy tanulmányt a Német Gazdaságkutató Intézet. A számítások szerint 2023 végéig akár 330 ezren is elveszíthetik a munkájukat, ha Németország nem tudja megfelelően kezelni az energiaválságot. 

Thomas Obst, a tanulmány szerzője szerint azokban az iparágakban veszíthetik el a legtöbben állásukat, amelyekben kritikus fontosságú a földgáz – például a vegyiparban. 

Egy dolog világos: az energia középtávon drága marad, a kínálat pedig ingadozó. A vállalkozóknak a magas költségeket át kell hárítaniuk a fogyasztókra, ha a jövőben is folytatni akarják üzleti tevékenységüket – világít rá a gazdaságkutató intézet tanulmánya, amely azt is előrevetíti, hogy a vállalkozásoknak és a fogyasztóknak fel kell készülniük egy újabb drágulási hullámra. Kevés energiahordozó áll rendelkezésre, és valószínűleg ősszel és télen ismét jelentősen drágulni fognak. Ha a gáz ára 2022 második negyedévéről a harmadik negyedévre 50 százalékkal emelkedik, akkor az inflációs ráta további 0,9 százalékponttal, 2023-ban pedig további 1,3 százalékkal emelkedik majd.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.