Magyarország olyan kezdeményezést nem támogat, amely veszélybe sodorná az energiaellátást

Magyarország semmi olyan kezdeményezést nem támogat, amely veszélybe sodorná az energiaellátást, az uniós gázárplafon értékeléseink szerint ehhez vezetne – jelentette ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter csütörtökön Brüsszelben az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Forrás: MTI2022. 09. 29. 22:24
PALKOVICS László
Siófok, 2022. szeptember 27. Palkovics László technológiai és ipari miniszter beszédet mond az 52. Nemzetközi Gázkonferencia megnyitóján Siófokon, a Hotel Azúrban 2022. szeptember 27-én. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás

Magyarország semmi olyan kezdeményezést nem támogat, amely veszélybe sodorná az energiaellátást, az uniós gázárplafon értékeléseink szerint ehhez vezetne – jelentette ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter csütörtökön Brüsszelben az MTI-nek adott nyilatkozatában.

A miniszter elmondta: amennyiben az orosz gázszállítások leállnak, az nemcsak Magyarországot, de más uniós tagállamot, például Szlovákiát is érintené, ezért jelen pillanatban az orosz gáztól való teljes függetlenedés nem vállalható.

Közölte továbbá, hogy a déli irányból érkező gáz Magyarországnak elég ahhoz, hogy a már betárolt és betárolandó gázkészlettel egészen márciusig fedezni tudja a teljes gázfogyasztást.

Amennyiben a helyzet nem változik, a tél kezelhető lesz az energiabiztonság szempontjából

– hangsúlyozta.

Palkovics László kitért a magyar energiastratégia felülvizsgálatára is. Mint mondta, a kormány elkészítette azt az energiaátmeneti tervet, amely a földgáz arányát hivatott csökkenteni az energiamixben. A 16 milliárd eurós program célja, hogy 2050-ig a magyar végfelhasználói energiamix a jelenlegi 45 százalékkal szemben kevesebb mint tízszázaléknyi gázt tartalmazzon.

2050-re csak annyi gázt szeretnénk használni, amennyi ahhoz kell, hogy az erőműveket be lehessen indítani, ha a szükség úgy kívánja

– tette hozzá.

A miniszter a csütörtöki uniós versenyügyi tanács következtetéseire kitérve elmondta: a bizottság szeptember 19-én bemutatott javaslatát az egységes piaci vészhelyzeti eszközről elvileg minden tagállam támogatná, de a szabályozás részletei még nem ismertek. Az eszköz célja az áruk, szolgáltatások és személyek szabad áramlásának koordinálása és biztosítása válság idején is. Mint mondta, bizonyos területeken ez a fajta koordináció szükséges lehet, de először pontosan elemezni és értelmezni kell, mit jelent pontosan ez a szabályrendszer.

A miniszterek megvitatták a fenntartható termékek környezetbarát tervezésére vonatkozó szabályozási javaslatot is, amelyet az Európai Bizottság tavaly tavasszal terjesztett elő.

Ezt a javaslatot is támogatja a magyar kormány, mivel Európa nyersanyag- és energiaszűkében van, így olyan termékeket kell tervezni, amelyek nem túlzottan energia- és anyagigényesek

– jelentette ki Palkovics László.

Borítókép: Palkovics László technológiai és ipari miniszter (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.