időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Európai jelentősége van a nemzeti konzultációnak + videó

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook
2022.09.28. 12:25 2022.09.28. 13:14
Európai jelentősége van a nemzeti konzultációnak + videó

Nemzeti konzultációi indul a szankciókról, melynek jelentőségéről Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője osztott meg bejegyzést a közösségi oldalán.

– Novemberben rendezik a közelmúlt egyik legfontosabb vitáját az Európai Tanácsban. Az unió vezetői a közösség szankciós politikájának jövőjéről döntenek és két álláspont ütközik majd egymással – mondta a szakértő.

Míg Brüsszel és néhány tagállam a büntetőintézkedések szigorítása mellett fog érvelni, más országok azok enyhítését szorgalmazzák majd.

Az elmúlt fél év bebizonyította, hogy a szankciók nem kényszerítik térdre Oroszországot, de az Európai Uniót súlyos válságba taszítják. 

– A szankciópártiak szerint Oroszországot ettől függetlenül meg kell büntetni, kerül, amibe kerül. A szemléletmód valójában egy, a nyugati politikai elit által önkényesen felállított, morális alapvetést helyez az európai érdekek elé – magyarázta.

Emlékeztetett: a német külügyminiszter szó szerint el is mondta, hogy nem érdekli, mit gondolnak a választói, és ha a németek az utcára vonulnak, ő akkor sem változtatja meg korábbi álláspontját. 

– Ezzel szemben a szankciókritikusok központi állítása, hogy mivel az intézkedések fenntartása ellentétes az európaiak érdekével és azok nem változtatnak a háborún, az uniónak végre a sarkára kell állnia és kivezetnie a kontraproduktív büntetőintézkedéseit – emelte ki Hortay Olivér. 

Egy romokban álló európai gazdaság nemhogy Ukrajnán, de még saját magán sem tud segíteni. 

– A novemberi vitára mindkét fél elkezdte a felkészülést. Brüsszel egyre fokozódó politikai és médianyomást helyez a szankciók enyhítését sürgető tagállamokra. Nem véletlen, hogy Ursula von der Leyen nyílt fenyegetéssel próbált beavatkozni az olasz választásokba – hangsúlyozta az üzletágvezető. 

Mindezzel szemben szerinte a szankciókritikus képviselőknek van a legjobb esélye rámutatni, hogy a büntetőintézkedések nemcsak az európaiak érdekeivel, de a többségi társadalom elvárásaival is szemben állnak. 

– Ezért van nagy jelentősége annak, hogy a magyarok elsőként mondhatják el a véleményüket a szankciókról – hívta fel a figyelmet. 

Európa a kereskedelmi konfliktus mélyülése miatt kerül egyre nagyobb bajba, és ezen csak a helyzet enyhülése segíthet, melyhez fordulatra van szükség a szankciós politikában. Erről pedig csak úgy lehet meggyőzni a nyugati politikai elitet, ha megértik: a jelenlegi törekvések nemcsak Európa gazdaságát, de saját karrierjüket is súlyosan fenyegetik. 

– A nemzeti konzultáció lehetőséget kínál arra, hogy elmondjuk véleményünket és ezzel erős üzenetet küldjünk az unió döntéshozóinak: újabb szankciók és a háború folytatása helyett békére és erős Európára van szükség – tette hozzá Hortay Olivér. 


Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.