időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Nagy István: A vadászat szorosan kötődik nemzeti hagyományainkhoz

Forrás: MTI
2022.09.03. 19:36 2022.09.03. 19:55
Nagy István: A vadászat szorosan kötődik nemzeti hagyományainkhoz

A vadászat nemcsak kultúra, hagyomány és természetvédelem, hanem egészséges élelmiszert is előállító tevékenység – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi vadgasztronómiai fesztivál és Fejér megyei vadásznapon szombaton Soponyán.

A miniszter kifejtette: az agrártárca kiemelten támogatja a hazai vadásztársadalmat, és azért dolgozik, hogy minél többen megismerjék és átéljék azt az inspirálóerőt, amelyet a természetben való egyszerű létezés öröme adhat az embernek.

Az elmúlt években számos eredményt ért el az ágazat. 2017-ben létrejött a tájegységi fővadász rendszer, amely immár ötödik éve sikeresen közreműködik a vadgazdálkodásban, segítve a vadászatra jogosultak munkáját a minél eredményesebb, tartalmasabb vadgazdálkodásban, a vadgazdálkodók és természetvédelmi szervezetek összhangjának kialakításában és a vadászati kultúra megőrzésében. Emellett megjelent az Erdei vadkárfelvételi és -értékelési útmutató és az Egységes mezőgazdasági vadkárfelmérési útmutató, hogy érdemi segítséget nyújtson a vadkárok felmérésében és értékelésében – tette hozzá.

A tárcavezető kitért arra is, hogy az idei évben újraalakították az Országos Vadgazdálkodási Tanácsot és a területi vadgazdálkodási tanácsokat.

 

Hangsúlyozta: a vadászat aligha képzelhető el vadászkutya nélkül. Jó hír, hogy 2020-tól az egyik őshonos magyar kutyafajtánk, az erdélyi kopó is alkalmazható terelővadászatokon. Bíznak benne, hogy ez is hozzájárul a fajta megőrzéséhez, törzskönyvezett egyedszámának gyarapodásához.

 

Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy a vadhús fogyasztása számos élettani előnnyel jár. Az elmúlt években éppen ezért egyre több kezdeményezés irányul arra, hogy bemutassák és népszerűsítsék a vadhúsfogyasztás páratlan előnyeit.

Vadászok és séfek segítik ebben egymást, fesztiválokon, bemutatókon ismerhetjük meg a gasztronómia eme pazar világát és szakácskönyvek adnak hasznos ismereteket. A vadhús szeretetének, illetve fogyasztásának népszerűsítésében a Vadex Mezőföldi Zrt.-nek kiemelkedő szerepe van – húzta alá a miniszter.

A tárcavezető elmondta, a 2021/2022-es vadgazdálkodási évet sikerrel zárták: az ágazat négymilliárd forintos eredményt realizált. Az Agrárminisztérium a jövőben is partneri segítséget nyújt a vadászoknak, legyen szó a hagyományőrzést szolgáló kezdeményezések, a vadgazdálkodási ismeretterjesztést szolgáló projektek támogatásáról vagy éppen az aktuálisan jelentkező nehézségek kezeléséről – emlékeztetett a miniszter.

Borítókép: Nagy István (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.