A fenntarthatatlan fakitermelés, halászat és vadászat a fajok kihalásának motorja

A fenntarthatatlan fakitermelés, halászat és vadászat a kihalás motorja egy kormányközi szervezet friss jelentése szerint – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: Origo2022. 07. 09. 14:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentést a biológiai sokféleséggel és az ökoszisztémával foglalkozó tudományos és szakmapolitikai kormányközi platform (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, IPBES) készítette, amely a természetvédelemben olyan, mint a klímakutatásban az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete, az IPCC.

Az Origo legfrissebb jelentésében – melyet 139 ország hagyott jóvá a németországi Bonnban – az a központi téma, hogyan lehet fenntarthatóbb módon, a biológiai sokféleség és az élelmiszerbiztonság fenyegetése nélkül halászni, vadászni és fát kitermelni – írta a BBC hírportálja.

Azt találták, hogy a világon emberek milliárdjai hagyatkoznak 50 ezer vadon élő állat-, növény és gombafajra élelmezési, gyógyászati, üzemanyag-ellátási és egyéb célokból. 

Az értékelés a természet széles körű kizsákmányolásáról fest képet.

Az óceánokban élő halak nagyjából harmadát túlhalásszák, a vadon növő fák több mint tíz százalékát a fenntarthatatlan fakitermelés fenyegeti, a nem fenntartható vadászat pedig több mint 1300 emlősfajt sodort a kihalás szélére.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.