időjárás 37°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Elmarad a szombat reggeli légi parádé, a tűzijátékról holnap délben döntenek

Ezek az állatok épültek fel elsőként a nagy tömeges kihalás után

Forrás: Origo.hu
2022.07.02. 13:37 2022.07.02. 14:41
Ezek az állatok épültek fel elsőként a nagy tömeges kihalás után

A körülbelül 252 millió évvel ezelőtt történt perm-triász kihalási eseményt a köznyelvben nagy tömeges kihalásnak is hívják, mert a földi életet szinte teljesen eltüntette, majdnem véget vetve annak. Ez volt a történelem legsúlyosabb kihalási eseménye, ám néhány faj viszonylag könnyen és gyorsan volt képes regenerálódni.Az élet azonban újra utat tört magának, és az új kutatások kimutatták, hogy a férgek és a garnélák – az óceán fenekén megtelepedett szerves anyagokkal táplálkozó állatok – voltak az elsők, amelyek a populációszám és a biológiai sokféleség tekintetében „visszatértek” – olvasható az Origó cikkében.

A dél-kínai tengerfenéken található ösvények és üregek részletes datálása szerint jóval később következtek azok az állatok, amelyek a vízben lebegő szerves anyagokat táplálják.Ez az elemzés rengeteg mérethű fosszíliát vagy nyomokban rejtőző kövületet tárt fel – nem valódi állati maradványokat, hanem az állati tevékenység maradványait.Összesen 26 szakaszból tudtunk nyomkövetési kövületeket megvizsgálni, amelyek hétmillió döntő jelentőségű évet képviselnek – mondta Michael Benton, az Egyesült Királyság Bristoli Egyetemének paleontológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Négyszáz mintavételi ponton mutattunk be részleteket, és végül rekonstruáltuk az összes állat felépülési szakaszát, beleértve a vízfenék üledékének élővilágát, a víztömegben aktívan úszó vízi élőlényeket, valamint a lágy testű, a magukat az óceán mélyére beásó állatokat.Mivel a lágy testű állatoknak nincs hátrahagyható csontvázuk, minden lelet létfontosságú ezeknek a lényeknek a feltárásához. A kutatócsoport ezúttal testkövületeket is be tudott építeni a vizsgálatba, hogy megnézzék, hogyan kezdtek más fajok „felépülni”.

A földi életre nézve pusztító permvégi válságot a globális felmelegedés és az óceánok elsavasodása okozta, de a nyomokat alkotó állatokat a környezet furcsán szelektálta – mutatott rá Feng Xueqian, a Kínai Geotudományi Egyetem paleoökológusa. – A nyomkövetési fosszilis adataink a lágy testű állatok magas szén-dioxid-kibocsátással és a felmelegedéssel szembeni ellenálló képességet mutatnak.Hozzátette: ezek az „ökoszisztéma-mérnökök” szerepet játszhattak a mélytengeri ökoszisztéma helyreállításában súlyos tömeges kihalások után.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.