A Nature Food tudományos lapban ismertetett módszer két lépésben, elektrokatalikus eljárással alakítja át a szén-dioxidot és a vizet acetáttá. A kísérleti – sötétben tartott – növények beépítették az acetátot, és közben fejlődtek.
Olyan új élelmiszer-előállítási módot kerestünk, amely áttörheti a biológiai fotoszintézis által szabott korlátokat
– idézte a Sciencedaily.com Robert Jinkersont, az UC Riverside vegyész- és környezetmérnöki adjunktusát.
Az amerikai kutatók kísérleteikkel kimutatták, hogy több növény képes fejlődni acetátban gazdag, ráadásul fénymentes környezetben. Erre példa a zöld alga és az élesztő. A tengerentúli szakemberek szerint ha az elektrolízishez szükséges elektromos energiát napelemekkel állítják elő, tovább csökkenthető a növénytermesztés környezetre gyakorolt hatása. Ráadásul az algák ezen technológiával történő előállítása körülbelül négyszer, az élesztőé körülbelül 18-szor energiahatékonyabb, mint a hagyományos fotoszintézisen alapuló eljárás. A kutatók megvizsgálták, hogy a módszer használható-e a haszonnövények termesztésében.
Arra jutottak, hogy a paradicsom, a dohány, a rizs, a repce és a zöldborsó kísérleti példányai egyaránt hasznosították az acetátból származó szenet.