Egyre többen túladnának a kifűthetetlen házukon

Hét éve nem hirdettek meg annyi családi házat eladásra, mint a múlt hónapban. A rezsiszabályok változása miatt kezd elszakadni egymástól az eladó lakások és a házak piaca.

Pintér
2022. 10. 03. 9:24
eladó ház
20210412 Harkány Több eladó hétvégi házak a nyaralótelepen. Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló Fotó: KALLUS GYORGY/Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezd elszakadni egymástól az eladó lakások és házak piaca, ami főként az energiadrágulásnak, ezzel összefüggésben a rezsiszabályok változásának köszönhető – közölte az Ingatlan.com a kereslet és a kínálat szeptemberi alakulását vizsgáló elemzésében. A hirdetési portál adatai szerint az ingatlanok iránti kereslet tovább csökkent a múlt hónapban:

éves szinten tíz százalékkal mérséklődött az ezer eladó lakásra és házra jutó érdeklődések száma, de csak a házakat nézve 13 százalékos a visszaesés.

– Az látszik a friss adatokból, hogy a lakások és a házak piaca kezd elválni egymástól – mutatott rá Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

Még beszédesebb, hogy szeptemberben 2015 óta nem látott mértékben hirdettek meg lakóházakat eladásra.

Ez részben annak köszönhető, hogy sokan még jó áron igyekeznek túladni a magasabb energiafogyasztású és nagyobb alapterületű házukon. Ez egy olyan eladási hullám előjele lehet a házak esetében, amely a téli hónapoktól kezdve tetőzhet

– magyarázta Balogh László, aki szerint a kínálatbővüléssel együtt kialakuló keresletcsökkenés miatt a lakáspiaci drágulás lelassulhat, különösen a felújításra szoruló családi házak esetében.

A rezsicsökkentés változásából fakadó ingatlanpiaci hatásokat számos elemzés vizsgálta már. Legutóbb az OTP Ingatlanpont számolt be róla, hogy az ingatlanpiacon komoly tényezővé vált a rezsikérdés. Elemzésük szerint ez először a hirdetési árakhoz képesti alku mértékében mutatkozott meg. Míg nyáron a panellakásoknál átlagosan alig 3 százalék, a családi házaknál csaknem 7 százalék volt lealkudható az eladók igényelte összegből.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Kallus György/Világgazdaság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.