Ez a világ első globális energiaválsága

A cseppfolyósított földgáz (LNG) piacának szűkülése, valamint a kőolaj-exportáló országok termelésének visszafogása a világ első valóban globális energiaválságát idézte elő – jelentette ki Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója kedden a szingapúri Nemzetközi Energiahét nevű konferencián.

Forrás: MTI2022. 10. 25. 8:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török szakember arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háború miatt emelkedik Európa LNG-importja, ugyanakkor Kínában is számítani lehet az LNG iránti kereslet megugrására, miközben a kínálat jövőre várhatóan csak 20 milliárd köbméterrel bővül.

Birol kockázatosnak nevezte a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és szövetségesei, az OPEC+ döntését, hogy napi kétmillió hordóval visszafogják a termelést, mert az ügynökség számításai szerint idén csaknem ennyivel emelkedik majd a kereslet.

 

Ez különösen kockázatos annak fényében, hogy a világ számos nemzetgazdasága a recesszió szélén táncol, és ez így globális recessziót okozhat. Nagyon szerencsétlennek tartom ezt a döntést

 

– mondta az OPEC+ kitermelés-csökkentéséről a török politikus.

Fatih Birol ugyanakkor hangot adott abbéli reményének, hogy az energiaválság mérföldkő lehet az energiatermelés történetében, ha felgyorsul a környezetbarát energiatermelés térnyerése, és az energiarendszer biztosabbá és fenntarthatóvá válik.

 

Az energiabiztonság az átmenet első számú hajtóereje

 

– szögezte le a NEÜ főigazgatója.

Borítókép: Fatih Birol (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.