időjárás 4°C Balázs 2023. február 3.
logo

Ez a világ első globális energiaválsága

Forrás: MTI
2022.10.25. 08:19 2022.10.25. 08:26
Ez a világ első globális energiaválsága

A cseppfolyósított földgáz (LNG) piacának szűkülése, valamint a kőolaj-exportáló országok termelésének visszafogása a világ első valóban globális energiaválságát idézte elő – jelentette ki Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója kedden a szingapúri Nemzetközi Energiahét nevű konferencián.

A török szakember arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háború miatt emelkedik Európa LNG-importja, ugyanakkor Kínában is számítani lehet az LNG iránti kereslet megugrására, miközben a kínálat jövőre várhatóan csak 20 milliárd köbméterrel bővül.

Birol kockázatosnak nevezte a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és szövetségesei, az OPEC+ döntését, hogy napi kétmillió hordóval visszafogják a termelést, mert az ügynökség számításai szerint idén csaknem ennyivel emelkedik majd a kereslet.

 

Ez különösen kockázatos annak fényében, hogy a világ számos nemzetgazdasága a recesszió szélén táncol, és ez így globális recessziót okozhat. Nagyon szerencsétlennek tartom ezt a döntést

 

– mondta az OPEC+ kitermelés-csökkentéséről a török politikus.

Fatih Birol ugyanakkor hangot adott abbéli reményének, hogy az energiaválság mérföldkő lehet az energiatermelés történetében, ha felgyorsul a környezetbarát energiatermelés térnyerése, és az energiarendszer biztosabbá és fenntarthatóvá válik.

 

Az energiabiztonság az átmenet első számú hajtóereje

 

– szögezte le a NEÜ főigazgatója.

Borítókép: Fatih Birol (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.