Több országban akadozik a földgáz-megtakarítás

Egy uniós jelentés szerint néhány európai uniós tagállam jócskán lemaradt a földgázmegtakarítási iránymutatókhoz képest. Az önkéntes fogyasztáscsökkentési célt augusztusban és szeptemberben sem sikerült teljesíteni ezeknek az országoknak. Van olyan állam, ahol – ha nem sikerül sürgősen csökkenteni a fogyasztást – a tél második felére nem marad elég földgáz – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2022. 10. 24. 5:45
gáz Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gázhiányra és a magas árakra tekintettel az európai uniós országok július­ban megállapodtak abban, hogy augusz­tus és jövő március vége között önkéntesen 15 százalékkal csökkentik gázfogyasztásukat az elmúlt öt év átlagához képest. Kiterjedt gázellátási hiány esetén európai szintű riasztás léphet életbe, amely kötelezővé tenné a takarékossági intézkedéseket – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az Európai Bizottság adatai szerint néhány uniós tagállam lassabban halad a gázmegtakarítás terén, mint azt előre tervezték. Az önkéntes fogyasztáscsökkentési célt augusztusban és szeptemberben sem sikerült teljesíteni ezeknek az országoknak. Közülük is kiemelkedik Németország, ahol a gázfogyasztás csak alig hét százalékkal volt alacsonyabb, így az elvárt arány felét sikerült csak teljesíteni.

Az RND német hírszolgálat által közölt adatok szerint van olyan ország, amely ennél is rosszabbul teljesít: Spanyolország például nem ért el megtakarítást, augusztusban 2,6 százalékkal, szeptemberben pedig 0,9 százalékkal több gáz fogyott az országban, mint a korábbi öt év ugyanezen hónapjaiban. Szlovákia és Írország szintén mindkét hónapban többet fogyasztott. 

Ezzel szemben például Svédországban mindkét hónapban több mint a felére csökkent a gázfogyasztás. Hollandia 28,9 százalékkal, illetve 32,2 százalékkal kevesebb gázt fogyasztott, a balti államok és Finnország is arányosan többet takarított meg. Az Európai Unió egészében a fogyasztás augusztusban 14 százalékkal, szeptemberben pedig 15 százalékkal csökkent.

Visszatérve Németországra, az energiaigényes ipari szektorokban érdemi javulás látható ugyan a gázmegtakarítás kapcsán, a magánháztartások azonban a jelek szerint egyáltalán nem veszik figyelembe az irányelveket és nem veszik komolyan a spórolást. Pedig a Potsdami Klímakutató Intézet szerint a fogyasztásnak legalább harminc százalékkal kellene csökkennie a háztartásokban ahhoz, hogy ne alakuljon ki télen súlyos gázhiány. Ha a háztartások is részt vesznek a spórolásban, akkor nemcsak a krízist sikerülhet elkerülni, de az árak is mérséklődni fognak, legalábbis így vélekednek a kutatóintézet elemzői.

A szakemberek ezért arra kérik a lakosságot, hogy csökkentsék a helyiségek hőmérsékletét egy-két fokkal, csak szükség szerint fűtsenek, ne pedig folyamatosan. Szerintük ezzel és néhány energetikai felújítással együtt az épületek gázigényének jó harminc százalékát lehetne rövid távon megtakarítani.

Korábban Robert Habeck, a Zöldek által delegált szövetségi gazdasági miniszter is megkongatta a vészharangot, mert a lakosság nem tartja a gázmegtakarítási terveket. Habeck ezért aggodalmát fejezte ki a Németországot fenyegető energiaválság miatt. A német médiának azt mondta, hogy a helyzet rendkívül feszült, és fennáll a lehetősége annak, hogy Németországban elfogy a gáz. Arra kérte a németeket, hogy a tél előtt csökkentsék a földgázfogyasztásukat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.