Gyertyafelvásárlásba kezdtek a britek

Az áramszünetektől tartva elkezdtek gyertyát felhalmozni a britek, miután a villamosenergia-szolgáltató arra figyelmeztetett, hogy ha gázhiány lépne fel, akkor előre tervezett háromórás áramkimaradásokra kell a háztartásoknak számítaniuk – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség.  

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 10. 25. 6:05
Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október elején jelentette be a brit villamosenergia-szolgáltató, a National Grid, hogy abban a „valószerűtlen” esetben, ha gázhiány lépne fel az országban, akkor egyes fogyasztók egy-egy napon előre meghatározott ideig áram nélkül maradnának, hogy „garantálják a villamosenergia-rendszer általános biztonságát és integritását Nagy-Britanniában” – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az ország különböző részein a fogyasztókat egy nappal korábban értesítenék a háromórás áramszünetblokkokról, amivel a teljes fogyasztást öt százalékkal csökkentenék.

A bejelentés után megugrottak a gyertyaeladások az országban, a gyertyakereskedők azonban arról számoltak be, hogy a magasabb gyártási költségek miatt nekik is fogyóban vannak a készleteik.

Christopher Kenneally, egy gyertya-nagykereskedő a The Daily Starnak a National Grid bejelentése után úgy nyilatkozott, hogy ötven százalékkal nőtt a kereslet a mécsesekre. Mint fogalmazott: 

Amint valaki áramszünetet említ, a gyertyák néhány hétig rohamosan fogynak. Olyan ez, mint a vécépapírhelyzet a Coviddal.

Az Essexben található Candles UK gyertyaforgalmazó vezetője szintén arról számolt be, hogy rohamosan csökkentek a készleteik a tervezett áramkimaradások hírére. Mint mondta, egész évben kevés gyertyát és mécsest adtak el, a National Grid bejelentése után egy nappal azonban a cég honlapjáról a legtöbb nagy kiszerelésű gyertyacsomag elfogyott.

Az Egyesült Királyságban a villamosenergia-termelés nagyjából negyven százalékát gázból biztosítják, ezért jelenthet nehézséget, ha akadoznak a gázszállítások vagy gázhiány alakul ki az országban.

A rendszer-üzemeltetők szerint a tervezett háromórás áramszünetekkel garantálni tudják a villamosenergia-ellátás biztonságát, és meg tudják védeni az otthonok és épületek fűtésére szolgáló ellátást. Az országban évtizedek óta nem volt példa arra, hogy a rendszer stabilitásának megőrzése érdekében tervezett áramkimaradással kell számolnia a brit háztartásoknak.

A britek többsége egyébként komoly aggodalommal tekint előre a közelgő télre. A brit statisztikai hivatal, az ONS szerint a felnőttek 48 százaléka csak nehezen tudja majd kifizetni az energiaszámláit. Az emelkedő infláció szintén hozzájárult ehhez: a megélhetési költségek emelkedése 82 százalékukat aggasztja. A szakemberek ráadásul arra figyelmeztetnek, hogy az infláció jövő év elejére elérheti a 15 százalékot.

Ha januárban az előrejelzéseknek megfelelően ismét emelkednek az árak, a tanulmányok szerint a brit háztartások csaknem kétharmada kerülhet olyan helyzetbe, hogy a jövedelmüknek több mint tíz százalékát költik majd energiára.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: 123RF)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.