Hatástalan lehet az olajársapka, még Washington is elismeri

Oroszország képes elegendő tankert biztosítani az általa termelt olaj többségének szállítására, így gyakorlatilag hatástalanná válik a nyugati ársapka bevezetése – olvasható a VG.hu cikkében.

Forrás: VG.hu2022. 10. 21. 16:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A globális olajipar főbb szereplői eleve ellenezték a lépést, attól tartottak ugyanis, hogy az megbéníthatja a kereskedelmet világszerte. Az Egyesült Államok és az érintett vállalatok között hónapokig tartó tárgyalások eloszlatták ugyan a szankciós aggodalmakat, 

mostanra azonban minden fél rájött, hogy Oroszország saját hajóival és szolgáltatásaival nagyrészt megkerülheti az intézkedést, így dugába döntheti a tervet.

Korábban nem hoztak nyilvánosságra előrejelzéseket azzal kapcsolatban, mennyire rugalmas az orosz olajkereskedelem, emlékeztetett elemzésében a Reuters. Az amerikai pénzügyminisztérium egyik, neve elhallgatását kérő illetékese azonban most elismerte a hírügynökségnek, hogy 

az orosz olaj akár 80-90 százaléka továbbra is a plafonmechanizmuson kívül fog áramlani a piacra.

Ez azt jelenti, hogy az orosz nyersolaj és finomított termékek exportjából csak napi egy-két millió hordó körüli mennyiséget lehetne leállítani, ha Moszkva nem hajlandó betartani a felső árkorlátot, miközben az ország szeptemberben több mint hétmillió hordóval adott el. A kiesés ugyan okozhat pénzügyi és technikai nehézségeket Oroszországnak, de egyúttal azt is jelenti, hogy eltűnne a világpiacról a globális ellátás 1-2 százaléka egy olyan időszakban, amikor világszerte nő az infláció és a recesszió veszélye, a részben Moszkva vezette OPEC+ pedig napi kétmillió hordóval csökkenti a kitermelést.

Az ársapkára készülve a legnagyobb orosz olajexportőr, a Rosznyefty máris bővítette tankhajóbérlési üzletágát, hogy megkönnyítse a vevőknek a szállításokat. Az illetékes szerint 

Washingtonban azzal is tisztában vannak, hogy lesznek olyan hajózási és kereskedelmi cégek, amelyek papíron átteszik a székhelyüket a G7 csoport határain kívülre, hogy elkerüljék az esetleges szankciókat. 

Szerinte azonban növelné az oroszok költségeit, ha a szállítmányoknak hosszabb utakat kellene megtenniük, a biztosítás és a finanszírozás pedig nem érné el a megszokott színvonalat, az Egyesült Államok ezért optimista, hogy Oroszország idővel kénytelen lesz az árplafonon belül értékesíteni az olajat.

Ágazati szakértők azonban eddig sem nagyon hittek a terv sikerében, és számukra egyre nyilvánvalóbb, milyen csekély lehet annak a hatása. Andrea Olivi, a Trafigura árutőzsdei kereskedő globális árufuvarozási vezetője szerint elméletileg elég nagy „árnyékflotta” van ahhoz, hogy az orosz nyersolaj áramlása december 5. után is folytatódjon. Nagyon sok tankertulajdonos vállalja majd, hogy ön- vagy orosz biztosítást kössön a jó üzlet reményében, vélekedett.
 

A JP Morgan amerikai bank is úgy látja, hogy az ársapka hatása visszafogott lesz, Oroszország szinte teljesen megkerüli majd a tilalmat, 

mivel kínai, indiai és saját hajói – amelyeknek az átlagéletkora közel húsz év – a hajózási szabványok szerint viszonylag régiek. Ennek következtében a bank szerint elképzelhető, hogy az orosz export decemberben a szeptemberihez képest mindössze napi 600 ezer hordóval csökken.

Norbert Rucker, a svájci Julius Baer vagyonkezelő vezető közgazdásza szerint ráadásul a helyzet változik azoknak a szolgáltatásoknak a piacán is, amelyek a olajszállításhoz szükségesek. „Az orosz olajjal kereskedőket már nem Svájcban, Genfben vagy Londonban találjuk. Inkább a Közel-Keletről jönnek. Egyre inkább Ázsián kívülről intézik az ázsiai olajvásárlásokat, hajóbérléseket és biztosításokat” – mondta a Reutersnek. Márpedig az orosz olaj legnagyobb vásárlójává Kína és India lépett elő az ukrajnai háború kirobbanása óta.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.