A digitalizáció és a hatékonyságnövelés az agrártárca fő célkitűzései között

Négyszeresére növeli a vidékfejlesztési forrásokon belül a következő öt évben beruházásokra elkölthető forrásokat az agrártárca. Fontos fő cél a digitalizáció, az agrárüzemek termelési és energiahatékonyságának növelése – írja a Vg.hu.

Magyar Nemzet
Forrás: Vg.hu2022. 11. 24. 7:22
Ordacsehi, 2022. augusztus 8. Szüretelõgéppel szedik a legkorábbi érésû szõlõfajtát, a Csabagyöngyét a Balaton Agrár Zrt. területén, a Somogy megyei Ordacsehi határában 2022. augusztus 8-án. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új közös agrárpolitika (KAP) magyarországi alkalmazásának szabályait tartalmazó, elfogadott KAP stratégiai terv nagy hangsúlyt helyez a beruházások ösztönzésére: az Agrárminisztérium szerint a vidékfejlesztési források 52 százaléka, vagyis csaknem 1500 milliárd forint jut gazdaságfejlesztésre, mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokra az elkövetkező öt évben.

 

Ez az összeg négyszer több, mint az előző uniós költségvetési időszakban – teszi hozzá a Vg.hu.

 

A beruházási célok között fontos szerepet játszik a mezőgazdasági üzemek fejlesztése, amelynek fő célja a gazdaságok versenyképességének javítása, illetve az általuk előállított hozzáadott érték növelése. Utóbbiról a KAP stratégiai terv brüsszeli elfogadása után az agrártárca azt közölte, hogy terveik szerint 2030-ra az egy hektárra jutó bruttó hozzáadott értéket a tíz évvel korábbihoz képest 53 százalékkal növelik, így az elérné a 862 eurót. 

 

A növénytermesztési, állattenyésztési és kertészeti ágazat szereplői által igénybe vehető támogatás keretösszege 1,28 milliárd euró.

 

Az új KAP-ban az EU is kiemelt célként jelölte meg a digitalizációt és az innovációt. Az agrárdigitalizáció a hazai stratégiai tervben is nagy hangsúllyal szerepel a támogatott fejlesztési célok között. A 2020-ban végrehajtott agrárcenzusban a KSH segítségével az agrárkormányzat felmérte a precíziós technológiák elterjedtségét, illetve az alkalmazásukkal kapcsolatban kialakult szokásokat. Az eredmények azt mutatták, hogy a gazdaságok területének növekedésével arányosan egyre nagyobb hangsúlyt kap ezek használata. Az Agrárminisztérium ezért nagyobb figyelmet fordít a kis- és közepes gazdaságok digitális technológiai fejlesztésére.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: szüretelőgéppel szedik a legkorábbi érésű szőlőfajtát, a Csabagyöngyét a Balaton Agrár Zrt. területén, a Somogy megyei Ordacsehi határában 2022. augusztus 8-án (Fotó: MTI/Varga György)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.