A német versenyképességet kockáztatják a Zöldek

Jelenleg az országunk fennmaradása a tét, amit a kormánykoalíció most tesz kockára – illette erős kritikával a német gazdaság- és energiapolitikát Klaus Josef Lutz, a BayWa agrár-, építőipari és energiakonszern vezérigazgatója. Lutz a Bild német napilapnak úgy nyilatkozott, a jelenlegi szövetségi kormány lerombolja Németországot.

Magyar Nemzet
Forrás: BILD.de2022. 11. 22. 10:29
null
Eschweiler, 2020. január 22. Gõzoszlopok törnek a magasba az RWE német energetikai konszern barnaszénnel üzemelõ Weissweiler erõmûvének hûtõtornyaiból az észak-rajna-vesztfáliai Eschweilerben 2020. január 21-én. A német kormány tervei szerint a környezet védelme érdekében legkésõbb 2038-ig leállítanak minden szénnel mûködõ erõmûvet. A németországi áramtermelés közel 40 százaléka szénerõmûvekbõl származik. MTI/EPA/Sascha Steinbach Fotó: Sascha Steinbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elszálló energiaárak Németországban sok vállalkozásnak komoly problémát okoznak, azonban a kormányban a Zöldek alá tartozó gazdasági szakterület döntéseit ezúttal nem egy családi vállalkozás, hanem egy globális szereplő kritizálja. A mintegy 22 ezer embert foglalkoztató, és a tavalyi évben több, mint 19 milliárd eurós forgalmat lebonyolító BayWát vezető Lutz szerint a német kormány úgy tesz, mintha az atomerőművek kikapcsolása „luxuskérdés” lenne, holott szerinte minden téren fokozni kellene a termelést annak érdekében, hogy végül az árakat lenyomják. 

Megújuló energiák, rétegrepesztéses eljárás, atomenergia – most mindent meg kell ragadni, és fel kell használni, és ki kell építeni, olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet

– fogalmazott a vezérigazgató.

A topmenedzser Robert Habeck gazdasági miniszter teljesítményét illette leginkább kritikával. Kiemelte, jó lenne, ha „olyan gazdasági minisztere lenne Németországnak, aki ért is valamit a gazdasághoz. Egy profi, aki karizmatikus, és megoldásokat, valamint célokat fogalmaz meg.”

 

Lutz komolyan tart attól, hogy a magas energiaárak el fogják hajtani Németországból a vállalkozásokat, illetve távol tartják majd a befektetőket, így pedig a német gazdaság szabadesésbe kerül.

 

Wolfgang Große Entrup, a német vegyipari szövetség vezérigazgatója hasonlóan látja. Szerinte a szabaddemokrata FDP-ből, a szociáldemokrata SPD-ből és a Zöldekből álló „jelzőlámpa-koalíció” a gázárfékkel

egy bürokratikus szörnyet teremtett, ami de facto kizárja az energiaintenzív termelést végző kis- és nagyvállalkozásokat. Aztán jó éjszakát, Németország mint üzleti környezet.

 

Borítókép: gőzoszlopok törnek a magasba az RWE német energetikai konszern barnaszénnel üzemelő Weissweiler erőművének hűtőtornyaiból az észak-rajna-vesztfáliai Eschweilerben 2020. január 21-én. A német kormány tervei szerint a környezet védelme érdekében legkésőbb 2038-ig leállítanak minden szénnel működő erőművet. A németországi áramtermelés közel 40 százaléka szénerőművekből származik (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.